שאלה בנושא מעשר

השאלה:

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול את כת"ר אם אני מלמד בישיבה ולא מקבל החזרי נסיעות כפי שמגיע לי לפי החוק (מדובר בסכום של 550 ש"ח בחודש). האם אני יכול להפריש סכום זה ממעשר הכספיים?
ברור לי שאם הייתי הולך לבית דין לעבודה הישיבה הייתה נדרשת לשלם לי כפי החוק אך אין לי עניין לעורר מהומות וגם ככה מצבה הכלכלי של הישיבה אינו פשוט ואף יש קיצוצים לאחרונה.

חשוב לי להבהיר לכת"ר שתי נקודות:
א. אינני מבקש להשתמט מנתינת מעשר, גם ללא הסכום הזה אני מפריש סכום הגון שמגיע לידי כ 7% מסך השכר שלי ושל רעייתי.

ב. שאלתי את השאלה הזו רב אחר בסמס והוא השיב לי שאני לא יכול משום שזה התנאי.

אודה ולא אבוש, תשובתו קשה בעיני וידוע לי שאם שאלתי אז יש צד שאני מחויב לקיים. ואעפ"כ באם תהיה תשובת הרב שונה מתשובת הרב שהשיב לי האם אני כבר "מחוייב" לפסק שלו או שמא יש דרך לעקוף זאת (אם ע"י קים לי בממונות או אולי ע"י סידור אחר עם הישיבה או כל דרך אחרת).

אודה לתשובת הרב.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. אם תתן למעשר את הוצאות הנסיעה שלך בעצם תתן לעצמך ויש בכך בעיה.

אולם מותר לך לתת את הוצאות הנסיעה שלך כמעשר כספים לחברך ושהוא ישלם את נסיעותיך לישיבה כמעשר כספים שלו.

זה נראה כהתחכמות אבל נראה לי שהדבר מותר.

ב. איני חושב שהתחייבת לקיים את החלטתו של אותו פוסק. ואתה יכול שלא לקבל את דעתו, אולם הדרך שהצעתי עוקפת את בעית השמיעה לאותו רב.