מעשר עני וראשון

השאלה:

שלום וברכה, שתי שאלות: א. מעשר ראשון כאשר אני מתכוון לתת אותו ללוי - לפי נוסח הפרשת תרומות ומעשרות, הפרשת מעשר ראשון נעשית על ידי קריאת שם וקביעת מקום, ללא הפרשה בפועל. האם כאשר אני מתכוון לתת מעשר ראשון ללוי, עלי לנהוג באופן אחר? הרי יהיה קשה מאוד לתת בדיוק את העשירית הנמצאת "בצד צפונם של הפירות". כך שאם אוציא את המעשר הראשון אחרי שאומר את הנוסח, מסתבר שזה לא בדיוק הפירות שאותם קראתי בשם 'מעשר'. ב. אם הפרשתי כבר מעשר עני, ואינני מוצא עני שאני יכול לתת לו את הפירות, מה עלי לעשות בפירות? תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ג' סיון תשע"ח 23:32

בס"ד

שלום וברכה

א. לעניין מעשר ראשון הנותן בפועל מניח בצד כמות קרוב לעשירית, כאשר מאית היא תרומת מעשר במקום אחר. את העשירית יאמר יפריש בתחתית הפירות או המשקה שייחד למעשר ראשון בתחתיתו או בעליונו, ואת העודף על העשירית יש להפריש ממנו מעשר עני או שני.

ב. לכתחילה יש לתת לעני או להגיע להסכם עם עני, אבל אם אין אפשרות ואין עניים אפשר לפדות את הפירות על כסף ויתן לעניים לאחר מכן, כדין מתנות לאביונים.

שבת שלום וחג שמח