מעשר עני משמן זית

השאלה:

יש לי 11 דונן באזור ראש פינה. בחודש אייר תשע"ד שטלנו כ 250 עצי זית. השנה עשינו את המסיק הראשון של הזיתים והפקנתי כ 40 ליטר שמן זית. אודה לקבל הכוונה לגבי תרומות ומעשרות. אני חושב שיש לי מנוי אצלכם ב "בית האוצר" בינתיים הפרשתי 1% של השמן זית כתרומה. מה עליי לעשות לגבי מעשר עני? שאלה נוספת: אני כהן. האם אני יכול להשתמש בשמן שהפרשתי לתרומה עבור שמן למאור לחנוכה? תודה ויום טוב צבי קליימן

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ו חשון תשע"ח 11:18

ב"ה

לכבוד

צבי קליימן

שלום וברכה

לא ברור משאלתך האם רק הפרשת 1% כתרומה ולא אמרת כלל נוסח, או שהפרשת ואמרת נוסח על תרומה גדולה ולא את שאר המעשרות. או שהפרשת הכל כרגיל לפני הנוסח ואתה רוצה לדעת מה בנוגע למעשר עני - אז נתייחס בקצרה לכל האפשרויות.

א. אם כלל לא אמרת נוסח – תוסיף עד מעט שמן על ה 1% ותאמר את כל נוסח ההפרשה על הסדר.

ב. אם הפרשת רק 1% כתרומה וקראת לה שם, אז אתה פשוט אתה צריך להזיז החוצה בדיוק 1% (תמדוד זאת במדידה מדוייקת של כלי בעל שנתות) ואז עליך להמשיך את הנוסח ההפרשה בלי הנוסח של תרומה גדולה, כדלהלן:

"המאית שהנחתי בצד ועוד תשע מאיות בצד העליון של מה שברצוני לתקן הרי הן מעשר ראשון. המאית שהזכרתי הרי היא תרומת מעשר. תשע מאיות בצד התחתון של מה שברצוני לתקן הרי הן מעשר שני", ולאחר מכן לומר "מה שקבעתי למעשר שני בתוספת רבע מערכו, הרי הוא מחולל על המטבע המיועדת לכך בשבילי".

ב. אם כבר הפרשת הכל כרגיל ואתה מעוניין לדעת מה בנוגע למעשר עני - הרי שהשמן שהפקת הוא עדיין אינו מעשר עני. כי זה מיבול שגדל בשנת תשע"ז למרות שהמסיק נעשה השנה - ולכן זה יבול של מעשר שני. ורק היבול של המסיק של שנה הבאה יהיה יבול מעשר עני.

ג. בנוגע להדלקת נרות חנוכה בשמן של תרומה שנטמא - למעשה, מותר לכוהנים להדליק נרות חנוכה בשמן-זית של תרומה טמאה אם אין להם שמן אחר. כמו כן הם אינם צריכים לקנות שמן אחר להדלקת נרות חנוכה ורשאים להדליק בשמן תרומה טמאה – אך צריכים מאוד להיזהר לשמור את האריזה שלו בסימון ברור שלא תיגרם ח"ו תקלה להשתמש בו לדברים אחרים.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב