מפריש מעשרות ואומר את הנוסח אך אין לה מנוי או מטבע עליו מחללת מעשר שני. מה דין הפירות?

השאלה:

שלום, התארחנו אצל קרובי משפחה שיש ברשותם מגוון עצי פרי. שמנו לב שבעלת הבית מפרישה מעשרות ואומרת את הנוסח אך אין לה מנוי או מטבע עליו מחללת מעשר שני. א. האם מותר לאכול שם? ב. אם היא מביאה לנו לקחת לעצמנו, האם ואיך צריך להפריש? שאלה נוספת, בהנחה שלנו אין מנוי, האם אפשרי לעשות שליח מרחוק (ע"י טלפון את אחד ההורים) ולחלל על המטבע שלו? תודה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו חשון תשע"ז 9:06

שלום

הפרשה תרו"מ חלה ויש בפירות מעשר שני שלא חולל, שאין לאוכלו אלא רק בירושלים בטהרה שאין הדבר אפשרי בימנו. והואיל ויש כאן תערובת פירות מתוקנים ופירות מעשר שני, אין לאכול מכל הפירות הללו. עד שנחלל את המעשר שני שבפירות.

לכן יש לחלל את המעשר שני שבתערובת על מטבע והפירות כולם יהיו מותרים באכילה.

לכן ראוי שכל אחד (כל משפחה) תהיה מנויה באופן עצמאי ע"מ שתוכל לחלל את המעשר שני על מטבע שלה. ואין להסתמך על מטבע של אחר באופן קבוע.