נתינת מעשר ראשון לאלמנת לוי

השאלה: בס"ד שלום, 1) האם אלמנתו של לוי שיש שלא התחתנה בשנית ויש לה בן יכולה לקבל את המעשר הראשון כפי שבעלה הנפתר היה מקבל (מכר)? האם יש לזה דמיון לבת כהן? או שמא יש לזה דמיון לבת לוי נשואה לישראל שמקבלת מעשר א' הואיל ואין בו קדושה? 2) בהנחה שלא. האם אותה אשה, כשהיא מפרישה מפירות גינתה יכולה לשמור לעצמה את הפירות (קריאת שם בלבד), על סמך ספק כמו דמאי לישראל, או שנוסיף את הסברה שהיא יכולה למנות את בנה כמכר והוא יקנה לה את הכל מראש כמתנה? תודה רבה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ב אלול תשע"ח 13:14

ב"ה

שלום וברכה

באופן פשוט כפי שאלמנת כהן שיש לה ילדים נחשבת עדיין כאשת כהן לעניין אכילת תרומה כאשר הכוהנים יכולים היו לאכול תרומה, כך הוא הדבר ביחס לקבלת מעשר ראשון.

כמובן, שהנקודה המעשית מאוד היא שאכן היא אינה חייבת לתת מעשר ראשון ללוי אפילו מפירות טבל וודאי שברשותה,  אך כמובן שהיא צריכה להפריש תרומות ומעשרות כרגיל, כמו שגם הכוהנים והלויים מפרישים תרומות ומעשרות כרגיל, רק שאינם נותנים את המעשר ראשון ללוי.

לכן, אם אלמנת הלוי שיש לה ילדים, מנויה בבית האוצר, היא צריכה להיות מנויה רק בקרן לנתינת מעשר עני, ועל מטבע לחילול מעשר שני.

אך היא אינה צריכה להיות מנויה בקרן לנתינת מעשר ראשון, כי אחרי הפרשת תרומות ומעשרות היא זוכה במעשר ראשון שבפירות.

לסיכום:

אלמנת לוי שיש לה בנים מבעלה הלוי המנוח, מפרישה תרומות ומעשרות כמו כולם, אך היא פטורה מהנתינה ללוי, ולפיכך אם היא מנויה בקרן המעשרות, היא לא צריכה להיות מנויה על קרן לנתינת מעשר ראשון.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב