פירות ספק טבל ספק מעשר ראשון שלא הופרש ממנו תרומת מעשר

השאלה:

אני לוי. קיבלתי עכשיו כמה פירות מחברים לא דתיים. הם טוענים שזה מהגינה שלהם, והם הביאו לי מעשר. אבל כנראה שהם לא הפרישו תרומה גדולה לפני כן. מה לעשות עם הפירות שקיבלתי כדי לתקן אותם לאכילה? האם להפריש רק 10% כתרומת-מעשר? או להפריש גם תרומה גדולה ומעשר שני?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ג' ניסן תש"פ 22:13

שלום

פירות אילו ספק טבל ספק מעשר ראשון (כמו כן ספק אם הפרישו ממנו כבר תרומת מעשר או עדיין לא)

לכן לצאת מהספק יש להפריש ולהוציא עשרית מהפירות ועוד קצת ולהניח בשקית נפרדת  ולומר נוסח התנאי הבא בלא ברכות:

אם הפירות טבל אזי

הַמֵּאִית הַנִּמְצֵאת בְּתַחְתִּית שֶׁל מַה שֶׁהִנַּחְתִּי בַּצַּד -  תִּשָּׁאֵר בֵּינְתַיִם טֶבֶל.

שְׁאָר מַה שֶׁהִנַּחְתִּי בַּצַּד - הֲרֵי הוּא תְּרוּמָה גְּדוֹלָה עַל הַכֹּל.

הַמֵּאִית שֶׁהִזְכַּרְתִּי וְעוֹד תֵּשַׁע מֵאִיּוֹת בַּצַּד הָעֶלְיוֹן  שֶׁל מַה שֶׁבִּרְצוֹנִי לְתַקֵּן, הֲרֵי הֵן מַעֲשֵׂר רִאשׁוֹן.

הַמֵּאִית שֶׁהִזְכַּרְתִּי - הֲרֵי הִיא תְּרוּמַת מַעֲשֵׂר.

עוֹד תֵּשַׁע מֵאִיּוֹת בַּצַּד הַתַּחְתּוֹן שֶׁל מַה שֶׁבִּרְצוֹנִי לְתַקֵּן -  הֲרֵי הֵן מַעֲשֵׂר שֵׁנִי, וְאִם צָרִיךְ לְהַפְרִישׁ מַעֲשַׂר עָנִי - הֲרֵי הֵן מַעֲשַׂר עָנִי.

אם הפירות הם מעשר ראשון שלא הופרש ממנו תרומת מעשר הרי יהיה תרומת מעשר (שאר מה שהפרשתי  נשאר מעשר ראשון)

מַה שֶׁקָּבַעְתִּי לְמַעֲשֵׂר שֵׁנִי בְּתוֹסֶפֶת רֶבַע מֵעֶרְכּוֹ - הֲרֵי הוּא מְחֻלָּל, כָּל דַּרְגַּת חִיּוּב עַל פְּרוּטָה וְרֶבַע בְּנִפְרָד,  בַּמַּטְבֵּעַ הַמְּיֹעֶדֶת לְכָךְ, בִּשְׁבִילִי.

וְאִם יֵשׁ כָּאן פֵּרוֹת רְבָעִי,  הֲרֵי הֵם בְּתוֹסֶפֶת רֶבַע מֵעֶרְכָּן, מְחֻלָלִים,  כָּל דַּרְגַּת חִיּוּב עַל פְּרוּטָה וְרֶבַע בְּנִפְרָד,  בַּמַּטְבֵּעַ הַמְּיֹעֶדֶת לְכָךְ בִּשְׁבִילִי.

לאחר אמירת נוסח ההפרשה, עוטפים את הפירות המונחים בצד בשקית בתוך שקית ומניחים באשפה.

לאחר מכן הפירות מותרים באכילה.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי