דמאי וספק טבל

השאלה:

שלום וברכה

אני מבין שיש הבדל בין ספק טבל לדמאי למשל בחזון עובדיה תרו"מ עמ’ קמ בעמודה השניה "ודע שענין זה אינו בכלל גזירת דמאי וכו’"
לא מצאתי מי שמבאר ומרחיב בענין זה.
אפשר בבקשה לקבל מקורות לעיון בענין זה ולבארו בקצרה?

שוב תודה על הסיוע בלימוד מצוות התלויות בארץ

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כסליו תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

דמאי פרושו דא מאי? כפי שהסבירו חז"ל שכולם מעשרים (תרומה גדולה) אבל היו חלק קטן מעמי ארצות ששאר המעשרות אינם מעשרים כיוון שלא רוצים להוציא הוצאות (רמב"ם מעשר פ"ט ה"א). לעומת זאת בטבל הגדרתו היא שלא הפרישו תרו"מ, בימינו זה ספק טבל כיוון שספק אם הפרישו או לא, אבל זה לא דמאי שם רוב עמי הארץ עשרו אלא שהיו מעט שלא הפרישו (מעשר ראשון, שני ועני).