תשובה בהפרשת תרומות ומעשרות

השאלה:

בעבר השתתפתי בטיול משפחות (שאיני מכיר אותם) בדרום הארץ, ובמקום להכנת וייצוא מיצים כבדו אותנו בקלמנטינות שהם טבל ודאי.
ביקשו ממני שאעשר אותם, אז אמרתי את הנוסח להפרשת תרומות ומעשרות אך באותו הזמן ללא כוונה שפרות אלו הן טבל, ואת הפרות שהפרשתי זרקתי לאשפה עטופים בניילון וכל משפחה לקחה ארגז של הפרות.
לאחר כמה דקות חשתי שלא עשיתי כראוי וביצעתי שוב הפרשת תרומות ומעשרות מהחלק שלי וכוונתי על כל כמות הפרות שהייתה בהתחלה ואת ההפרשה השלכתי שוב לאשפה.
כיום התברר לי שלא נתתי את המעשר ללוי ולעני וכן זרקתי פרות (אמנם עטופים) של תרומה לאשפה
אני לא יודע אם התיקון של ההפרשה השני שעשיתי תיקן עבור כולם.

אני מתחרט על כך שלא נהגתי כראוי ואולי הכשלתי את הרבים ובעתיד אנהג אחרת.
ישנם דברים נוספים שאוכל לעשות לתיקון ?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

מכיוון שהפרשת את כל המעשרות אין כאן איסור, אלא שיש חסרון באי נתינת המעשר ראשון ושני, לגבי מעשר ראשון דעת החזו"א שאין צורך לתת רק להפריש, וא"כ אפשר להסתמך עליו בשעת הדחק, ומעשר שני בנוסח נכתב שהוא מחולל על פרוטה או פרי מסויים, וא"כ ג"כ אין כאן איסור. ולגבי שמא היה שנת עני ג"כ הרי זה ספק. גם זריקת התרומה גדולה ותרומת מעשר איננה בעיה קשה, מכיוון שאין מה לעשות עם זה בימינו.
על כן נראה שאינך חייב דבר, אלא להיות בקיא בהפרשת תרו"מ, וכדאי ללמוד היטב את הנוסח ומה משמעות הדברים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי