שותפות ביבול זיתים - תרומות ומעשרות

השאלה:

אני נוהג לכבוש זיתים לשמן (מהעצים שבחצרי) בבית בד בשותפות ובערבוב עם חברי (המוסק אותם מעצים השייכים לכלל הציבור במשקו או מעצים שהם הפקר). כמות הזיתים שאני מביא היא כ - 50 ק"ג והכמות שהוא מביא כ- 500 ק"ג (פי 10 בערך) ויותר. הוא נוהג לעשר מהתוצר (שמן) לאחר הכבישה.
בד"כ אני נוהג כמוהו אולם בגלל הכמות המעטה של הזיתים שלי השנה עישרתי בטעות חלק מהם (כ -25 ק"ג) כבר לפני הערבוב עם הזיתים שלו. בגלל הכמות הקטנה של הזיתים שלי ובגלל סוג המיכון בבית הבד אני חייב לצרף אותם לזיתים שלו ולערבב אותם, כיצד עלינו לנהוג? עם הזיתים (כחומר גלם) ועם התוצר הסופי (השמן).

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. בזיתי שמן מפרישים לאחר המסיק והפקת השמן.
ב. יש בזיתים אלו הרבה תערובות, שלך - חיוב גמור, לחבר - הפקר פטור, ושלו חיוב. כך שיש בפנינו שאלות של תערובות פטור וחיוב.
ג. שמן הוא נוזלי, ואנו פוסקים שיש בילה בלח, כך שבכל כמות הנלקחת יש יחסיות של חיוב ופטור.
ד. אם אתה יודע כמה פטור וחיוב יש בשמן, נראה שיש להפריש לפי החלק היחסי, דהיינו אם מספר אחוזים חיוב ומספר פטור יש להפריש לפי אחוזי החיוב.
ה. לגבי הזיתים שהופרשו קודם הסחיטה של השמן, נראה שיש לחזור ולהפריש בלא ברכה, כיוון שמדין המשנה והשו"ע אין התורה חלה וצריך לחזור ולהפריש, אבל בימינו יש מקילים בכך, בגלל ספק זה כדאי לחזור ולהפריש ללא ברכה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי