שימוש בבית האוצר לבנים של מנויים

השאלה:

1. בני סמוך על שולחני, אך שוהה בפנימיה וחוזר הביתה רק לשבת. האם הוא יכול לעשות שימוש במנוי בית האוצר שברשותי? 2. בחצר בית-ספר מצויים עצי פרי, והתלמידים רשאים לקטוף ולאכול מן הפירות. האם יש צורך לעשר הפירות כל עוד לא הוכנסו לבניין בית הספר? וכאשר הוכנסו? והאם תלוי בכמות הפירות הנקטפים?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ח כסלו תשע"ז 12:39

ב"ה

לכבוד

יוסי מונזון

שלום וברכה

בתשובה לשאלותיך:

1. אכן בנך הסמוך על שולחנך יכול לעשר על סמך המנוי שלך כיוון שהוא כלול במנוי. כמובן שצריך לומר לו שהוא צריך להסיר קצת יותר ממאית ולומר את נוסח ההפרשה במלואו. כמו כן צריך להזכיר לו שכאשר הוא מגיע לסוף הנוסח ומחלל את המעשר-שני - כשהוא אומר: "המטבע המיועדת לכך בשבילי" יתכוון על מטבע של בית האוצר.

2. מותר לאכול לאכול מהפירות שגדלים בחצר בית הספר ללא הפרשה בשני תנאים:

א. שכל פעם קוטפים פרי בודד ואוכלים אותו ולאחר מכן קוטפים את הפרי השני

ב. שאין מדובר ברימון שהגרגרים שלו נחשבים כפירות נפרדים וכל מי שקוטף אותו נחשב שקטף כמה וכמה פירות יחד. והוא הדין פירות הנאכלים פלחים פלחים כדוגמת התפוזים והקליפים - שמי שקוטף אפילו אחד מהם יחד לעשר אותם לפני שאוכל אותם בחצר - כיוון שהדבר נחשב שקטף מס' פירות יחד.

גם אם מדובר בשסק, תפוח, אגס, שזיף, וכדו' - והם הוכנסו לתוך בית הספר חייבים לעשר אפילו פרי בודד.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב