עמידה בצפירה

השאלה:

האם מותר לעמוד בצפירה, האם אין זה מחוקות הגויים?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

ראשית פרישה ממנהג של כל עם ישראל אפילו אם הוא חשוד עליך כחוקות הגויים מן הראוי לשמור עליו ולא לפרוש מן הציבור. ודומה הדבר ליום הזכרון לשואה ולגבורה שאמנם אינו עפ"י החלטת הרבנות אבל כיון שכל עם ישראל נוהג בו מן הראוי לאדם מעם ישראל לנהוג כן.
שנית, אין זה חוק הגויים. שמעתי שגם מועצת גדולי התורה פתחה את ישיבתה בעמידה לזכרם של גדולי תורה שנפטרו. הצפירה נועדה כדי לשתף את כל הציבור ברגע אחד ולקשר אותם להויה הציבורית שלנו - עם ישראל, ולמציאות הלאומית שדורשת הקרבה לחירות העם בארצו ולעתים אף נופלים גבורים בהגנתם על המדינה. וכיון שאין בו שום סממן של חוקות הגויים לא עושים שום תנועה מיוחדת, ולא כורעים ומשתחוים כמו לפסלו של נבוכדנצר וכד', נראה שכל שאינו משתתף הוא פורש מן הציבור.