כיבוד אב

השאלה: שלום כבוד הרב

אני נמצא בדילמה קשה מאוד

אני בן 25 ואבא שלי בן 59 גרוש.
אני התחזקתי והוא לצערי עדיין מאוד קשור להבלי העולם הזה.
אבא שלי תמיד היה בזבזן ולא מצליח לשמור על כספו, תמיד הוא לווה
מהמשפחה (אח שלו,בן דודה שלו, בניו...) עד שהוא מחזיר לוקח המון זמן
חלק מה-לוים במשך החיים ניסו להוכיח אותו אבל הוא לא שומע ומתעצבן שלא יחכנו אותו
הוא תמיד דורך במקום ותמיד נקלע לצרות חדשות ולא מבין שמשהו לא בסדר בהתנהלות שלו...
הוא בן 59 ואין לו כלום בחיים חוץ מרכב ישן ותודה לאל שהוא עובד אבל הוא מבוגר
ואני לא יודע מה הוא יעשה שיתבגר...
אישית ממני למרות צעירותי תמיד לוה ולא מזמן הלוותי לו 4000 שקל...
עקב התבסכותו עם הבנקים הוא לא יכול לפתוח חשבון כי הוא מיד יעוקל ולכן הוא
רוצה שאני יפתח חשבון מיוחד על שמי כדי שהוא יוכל לעשות שמה הוראות קבע
מינימליות כמו קופת חולים וכו´...
ניסיתי לדבר איתו עם הכי כבוד, שקט ופחד כדי שיתן לי מילה שהוא יתחייב להכניס כסף לחשבון
כדי לכסות את הוראות הקבע אך הוא לא נתן והתחמק והלך וגרם לי מצפון...
מהיכרות שלי איתו 99% שהוא לא יעמוד בזה ואני לא רוצה להסתבך עם הבנק (כי החשבון יהיה על שמי)
ישנה אפשרות שבמקום כל העסק הזה הוא יצטרך כל חודש להפקיד את התשלומים בדואר
דבר שיגרום לו לטירחה רבה...
הוא עושה לי מצפון רב וצער ואני לא יודע כיצד לנהוג בגלל שאני יודע שהוא לא יעמוד בתשלומים....
אם דעת תורה היא אפילו למכור את עצמי בשבילו אני יעשה את זה בבקשה תגיד לי כיצד לנהוג...

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 7:48:13 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

כבוד אב להלכה הוא משל אב, דהיינו ההוצאות הן על חשבון האב, הבן והבת רק צריכים את הטרחה וההשתדלות אבל לא הוצאות כספיות. על כן אין לאדם להכנס לחובות ולנזקים כספיים בגלל כבוד אב ואם.
על פיזה ברור שאין לך כל חובה להסכים לפתוח חשבון על שמך, אין בכך חוסר כבוד אב ואם, מכיוון שאין זה פעולה הקשורה ישירות לאב, כגון: להאכיל, להשקות ולהדר אותו בקימה וכדו´, אלא אלו פעולות עקיפות שאינן מחייבות אותך.