הסבר מצוות לילדים קטנים

השאלה:

כיצד מסבירים לילד בן שלוש שאסור להדליק אור בשבת?

האם יש הבדל בין הסבר לילד בן שלוש לילדה בת חמש?

כיצד עלי להגיב כאשר הבת שלי אומרת שנטלה ידים בבוקר (היא מברכת בקול) אך בפועל היא רק עומדת מול הכיור בחושבה שאני לא יודעת! היא בת חמש.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

חינוך הוא דבר מורכב ומסובך ואין רצפט אחד לכל המקרים. כפיה עלולה ליצור ריאקציה. ויתור מתפרש ככניעה לילד אחוז מזה וגם מזה אל תנח ידך, כל דבר במינון הנכון
ילד צריך לדעת תחילה על עצם האיסור ואח"כ על ההסברים שהם לפי יכולתו השכלית.
באשר לשאלה השניה השאלה אינה של חינוך לנט"י אלא של חינוך דבר אמת וכך צריך להסביר לה את הענין.