כסף השייך לילד קטן, החרמת ציוד לילד ע"י מורה .

השאלה:

בס"ד
שלום הרב.
1)במקרה שילד קיבל כסף או דבר מתנה או שעבד בחופש וכך קיבל משכורת או אפילו הוריו נתנו לו מתנה.

מה דין הכסף/החפץ שלו או של הוריו ? אם של הוריו עד איזה גיל /שלב בחיים?

2) מורה או ביה"ס שהכריז לא להביא חפץ מסויים לביה"ס או שהילד חרג מהשימוש הנכון בחפץ זה האם מותר להחרים ? אם כן עד מתי?

האם ביה"ס יכול ליידע את ההורים והילדים שקלפי משחק שיוחרמו מייד יזרקו לפח או שחייבים לשמור ולהחרים רק לזמן מסויים?(שוב ,רק אם זה מותר ...)

תודה רבה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1) עצם השאלה נראה לי בעייתי. במערכת יחסים טובה כל מה שילד מקבל הוא משתף את הוריו וביחד הם מחליטים אם לשמור עבורו או לתת לו להשתמש למטרות מסוימות

פורמאלית כסף או מתנה שילד קיבל או הרויח בעבודה או שירש הם שלו. אך כאמור עצם העיסוק בפורמאלית הוא בעייתי אם הוריו נותנים לו מתנות הם בדר"כ משיירים לעצמם זכות בדבר כגון ילד שקיבל אופניים מהוריו כשיגדל הם יעבירו אותם לילד קטן יותר.

כמו"כ מתנות שנתנו לו מחמת הוריו הם על פי רוב שייכות אף להוריו כגון של קרובי משפחה. אף הורה לא מסכים שהבן ימכור את מה שקיבל הבן ויקנה ממתקים במקומו.

2) החרמה חינוכית היא פעולה שאינה אסורה בפרט אם הודיעו עליה מראש.

ולכן מותר לקחת לשמירה אצל המורה ולהחזיר אחרי זמן מסוים לאחר הבטחה של התלמיד שלא יחזור לסורו