מערכת חינוך במדינה יהודית

השאלה: האם מערכת חינוך במדינה יהודית צריכה להתעסק בחינוך? כלומר האם כמדינה אנו אמורים להכתיב עקרונות בסיסיים ללמוד ולדרך החינוך? לדוגמא, להגיד שלימודי ליבה, תנך ברמה בסיסית, היסטורה אזרחות ועוד הם תכנים מחוייים בבית ספר.. מהי צורת הניהול המתאימה למערכת חינוך ומערכת בתי הספר במדינה יהודית.

התשובה

הרב דוד אייגנר | ט"ו תמוז תשפ"ג 10:35

ב"ה

שלום וברכה

מדיניות החינוך היא שאלה מורכבת שלא ניתן לענות עליה רק בשו"ת קצר במייל.

על כל פנים ודאי הוא שמדינה יכולה לדרוש סט ערכים מסויים שאותו ילמדו במערכת החינוך, ולו רק בשל ההבנה שהילדים כעת הם המבוגרים של המחר שצריכים להוביל אותה מבחינה רוחנית, חברתית וכלכלית, לקיים את בטחונה וכו' ולתת להם את הכלים הנכונים לבנות חברה טובה ומתוקנת.  רק למדינה כגוף כולל שמתכלל את כל צרכי המדינה יש יכולת להגדיר את הצרכים השונים.

וזה יסוד תקנתו של יהושע בן גמלא שהתקין שיהיו מלמדי תינוקות כבר מגיל צעיר.

אני בכוונה לא נכנס לשאלת לימודי ליבה וכד' מכיוון שהדבר במהותו תלוי במערכת הערכים של המדינה, כמה תלמידי חכמים שעוסקים אך ורק בתורה יש בה, כמה רופאים, מהנדסים, אנשי צבא היא צריכה, ופחות בשאלות מעשיות כיצד ללמד את הדברים.

אפשר לדון על הפרטים השונים, אך זה לא רלוונטי כאמור במסגרת זו של שו"ת במייל.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר