תכנון המשפחה

השאלה: בס"ד. שלום רב שאלתי היא איזה היתר קיים אם בכלל לעיניין תכנון המשפחה בחברה הדתית אצל החילונים מבחינתם אין בעיה של זרע לשווא כנראה לא מפריע להם. אבל איך יתכן ומה הסימוכין שהחברה הדתית עושה גם כן והמון דתיים שאני מכיר עושים תכנון משפחה והעיניין שבינו לבינה לא תמיד לעיניין קיום מצוות פרו ורבו ויש עיניין של זרע לשווא. לגילוי נאות שאלתי מ"ס רבנים אך לא קיבלתי תשובה החלטית בנושא זה אודה אם אקבל תשובה החלטית בנושא ומה צריך לעשות כדי לא להגיע לעבירה זו בתודה מראש

התשובה

מכון פוע"ה | י"א ניסן תשע"ח 22:44

לשואל ערב טוב ושלום רב

ראשית, עלינו להפריד בשאלותיך בין חיוב מצוות פריה ורביה ובין איסור הוצאת זרע לבטלה.

יש אמצעי מניעה שבהם יש איסור של הוצאת זרע לבטלה, והם אכן אסורים בשימוש (ודנים בשימוש בהם במקרים של פיקוח נפש ואמצעי מניעה אחרים אינם אפשריים בשימוש).

אולם יש אמצעי מניעה שהשימוש בהם אינו כרוך בהשחתת זרע, ובהם הדיון מתמקד בקיום מצוות פריה ורביה. בזה יש מקום לחלק בין קודם שנתקיימה מצוות פריה ורביה מן התורה (בן ובת) לאחר מכן, שאז יש חיוב להמשיך אולם דרגתו פחותה ותלויה גם בכוחות וביכולות של בני הזוג.

למעשה כיוון שהעניין מורכב, אי אפשר לתת כאן תשובות מוחלטות, אלא יש צורך בהתייעצות אישית של בני הזוג עם הרב בשאלת עצם ההיתר, משכו והאמצעי שבו אפשר להשתמש.

לפרטים נוספים והרחבה אפשר לשוחח עם אחד הרבנים המשיבים במכון פועה כל יום בין 930 ל1700 02-6515050.

כל טוב

אריה כץ

רב משיב במכון פוע"ה