הזמנת זוג חד מיני לליל הסדר

השאלה: שלום. הבן שלנו מבקש להשתתף בסדר פסח אצלנו יחד עם בן זוגו. איך אנחנו צריכים להתייחס לבקשה זו. נציין שיש לנו קשר טוב עם הבן אך לא רצינו להכיר בבן זוגו.

התשובה

הרב דוד אייגנר | ו' ניסן תשפ"ד 11:28

ב"ה

שלום וברכה

ראשית, זו אכן התמודדות לא פשוטה, גידלתם וחינכתם את בנכם באופן מסוים, וכעת הקערה די מתהפכת על פיה והבחירות שלו הן רחוקות כרחוק מזרח ומערב מהחינוך שלכם, זה אכן מורכב ולא פשוט.

בנוגע לעצם השאלה, שאלה זו למעשה נשאלה במשך הדורות באופנים שונים, כשהילדים בוחרים בדרך אחרת מדרכם של ההורים,. (במאמר מוסגר אציין שבחירות שונות של ילדים תמיד היו, אם זה היחס בין חסידים למתנגדים- דבר שממש קרע משפחות לפני  200- 300 שנה, תופעת ההשכלה, חילוניות, ציוניות, גם חזרה בתשובה גרמה לא מעט פעמים לחיכוכים בן הורים לילדיהם, וכן על זו הדרך).

הכיוון שאותו הנחו הפוסקים במהלך הדורות הוא להתייחס בשתי רמות שונות לסיטואציה. האחת היא התפיסה הבסיסית שהוא הילד שלכם והוא לא יוחלף... זה אשר ילדתם וגידלתם והוא אתכם עד סוף ימיכם, על כל משמעות החיבור והקרבה שבדבר.

יחד עם זאת אין זה אומר שאתם מקבלים את מעשיו ונותנים לו לגיטמציה! הוא צריך לדעת באופן ברור שכמו שהוא מצפה שאתם תכירו בן הזוג שלו, כך אתם מצפים שהוא יכיר בכך שהדבר סותר את כל אמונתכם ודרכי חייכם, הבן לא יכול לדרוש קבלו אותי, והוא לא יכול לקבל אתכם.

לכן באופן מעשי הכיוון העקרוני צריך להיות כזה, אך הוא מאוד תלוי בקשר ובשיח בפועל שיש לכם, ותבחרו באופן נכון כיצד לפעול: אנו אוהבים אותך ורוצים אותך, יחד עם זאת הסיטואציה שבה אתה מתנהל היא לא מקובלת עלינו, ולתת כמה אפשרויות בפועל. א. אם הדבר יתאפשר שלא תגיע יחד עם בן זוגך, ולהסביר את הרגישות (וכאמור גם הוא צריך להיות רגיש כלפיכם!) אם באים אחים נשואים עם ילדיהם הקטנים וכדומה. ב. אם אין אפשרות כזו לכנס את הילדים האחרים ולהסביר להם לפי רמתם, שאנחנו מאוד אוהבים את.... אך זה לא אומר שאנחנו מקבלים את הבחירות שלו. הוא בחר בדרך שאינה מקובלת עלינו.

והעיקר הוא לייצר שיח מקשיב ומבין מכל הצדדים.

בברכה ובהצלחה רבה

 דוד אייגנר