שם ה' לבטלה

השאלה: שלום רב, אני תוהה, האם כשאני שומע או קורא את המילה אלוקים מבן אדם או רואה את המילה בכתוביות בטלוויזיה, ויחד עם זאת באותו משפט מגיעה איזה שהיא מילת גנאי/לא טובה, האם עליי להעיר לאותו האדם במקרה של בן אדם, האם עלי לעשות איזהשהו משהו כשאני רואה את זה בטלוויזיה? האם עליי לעשות משהו באופן כללי, כי זה דברים שקוראים בארץ כמעט בכל מפגש עם אנשים, אני גם מדבר על הקללה כוסרא*ק. אודה לכל תשובה, תודה רבה.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ד אב תשפ"ב 11:17

ב"ה

שלום וברכה

ככלל על האדם לחיות בסביבה נקייה וכשרה, לא לשמוע ניבולי פה וכמובן לא לשמוע את שם ה' לבטלה, על האדם לנהל את חייו באופן שדברים אלו לא יהיו סמוכים אליו.

יחד עם זאת ישנם דברים שאין לאדם שליטה על מה שנאמר שם כגון טלוויזיה וכדומה, במקרים אלו הדבר הנכון ביותר הוא פשוט להימנע מטלוויזיה (נאמר בעדינות, הבעיה של אמירת שם ה' לבטלה היא רק חלק קטן מהבעיות הקיימות בטלוויזיה....)

גם מצוות ההוכחה (כששומעים מישהו מקלל) צריכה להיות בשום שכל ולהיעשות באופן שהשומע יקבל, והדבר לא יגרום לו רק לקלל יותר.

הדבר הנכון ביותר הוא לעסוק בטוב, למלא את עצמך וסביבתך באמירות חיוביות ובפעולות חיוביות ובעז"ה לאט לאט החיוב יתגבר וכל מה שמטריד אותך ימעט מהופעתו.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר