מדריך צלילה

השאלה: שלום הרב, בזמני הפנוי אני נהנה מעיסוק בצלילה באילת, עוד שנה אני מתגייס בעז"ה וחשבתי לעבוד בתחום ולהיות מדריך צלילה לתקופה קצרה לפני הגיוס. פעילות של מדריך מתחלקת לארבעה חלקים: (1) צלילות ריענון- צולל מוסמך שלא צלל חצי שנה צריך לעבור מבחן ימי קצר ע"י מדריך מוסמך כדי לוודא שהיכולות לא נשחקו במהלך התקופה שלא צלל. (2) צלילות היכרות- צלילה לעומק רדוד ללא צורך ברישיון בליווי צמוד ואישי של מדריך מוסמך, לאנשים שרוצים לטעום מהעולם הימי ולא מעוניינים ברישיון או מתלבטים. (3) צלילות הובלה- סיור מודרך לקבוצת צוללים מוסמכים ע"י מדריך מוסמך. (4) קורסים- הכשרת חניכים לצלילה מקצועית עד קבלת רישיון רשמי. לכל ארבעת האפשרויות מגיעות גם נשים כמובן (מגיל 7 ומעלה). שאלתי היא האם אני מוגדר כטרוד במלאכה ומותר לעבוד במסגרת כזו? חשוב לציין שבצלילות הכירות בלבד נצרך גם מדי פעם מגע (לא אינטימי כמובן). אני מצידי יעשה את המקסימום להשתתף בפעילות שיש בה רק גברים ויבקש באופן אישי ממנהל המועדון פריבילגיה כזאת אבל הוא מתנה את זה שבתקופות עמוסות בלקוחות אני יצטרך לעבוד גם עם נשים מכל הגילאים, אבל אין לי שליטה כמובן על מה ילבשו החניכות שיופנו אלי. שוב, אני מצידי עושה את המירב, מדבר עם החניכות מקצועי בלבד, לא נפגש אתם מעבר למסגרת המועדון, ועובר ללקוחות אחרים ברגע שסיימתי אבל על מה ילבשו הנשים שמסביבי ותחתי אין לי שליטה. וכמו שאמרתי לעיל, בצלילות היכרות דרוש גם מגע, האם הדבר יכול להוות בעיה? או שזה חלק מהעיסוק במלאכה? לפני הכל חשוב לי שהחניכים יסיימו את הצלילה בריאים ושלמים, לכן יש פה מימד של טרוד במלאכתו שלא קיים בהרבה מקומות אחרים. דבר נוסף, האם צלילה עם חניכה/בת זוג יכולה להוות בעיה מבחינת ייחוד? יש המון צוללים אחרים, וגם מתחת למים זה לא המקום האידאלי לבעילה. תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ח כסלו תשע"ז 0:48

בס"ד

שלום וברכת ד'

אומן טריד זה רק באומנות לפרנסה וכדו' שהתירו לו למטפל לעסוק בהזרעה, אבל סתם לשם הנאה לא ראינו שיתירו, אלא א"כ יש ספק אם יש שם איסור כלל. כמו כן בצלילה הבעיה חמורה יותר בגלל חוסר הלבוש שנשים נוהגות בו ועל כן נראה שאין להקל בראיה ובודאי שלא במגע ידני.

לגבי ייחוד מתחת למים לא נראה שיש לאסור, כיוון שאין זה דרך בני אדם ולא גזרו על כך, אולם כפי שכתבתי לעיל לא נראה שיש מקום להקל מדיני המראה.