ליבון חמור של מנגל גז

השאלה: שלום וברכה. 1. ברצוני לדעת כיצד עושים הלכה למעשה ליבון חמור, שהרי הגדרת חז"ל היא "עד שיהיו ניצוצות ניתזין/עד שתסור קליפתו" - מהי דרך הליבון כיום שהרי חומר הכלים בימינו חזק מאוד וניסיתי כמה פעמים ללבן באש גלויה הרבה זמן ולא ניתזו ניצוצות ולא התקלף הכלי. אם כן מהי הדרך לדעת שנעשה ליבון חמור? כיצד נכשיר מנגל גז שהרשתות שלו יצוקות וכבדות ולא ניתן להגיע לאדמימות או לשינוי צבעו וכ"ש ניצוצות ניתזין ממנו? 2. האם ישנה הגדרה לליבון חמור במעלות צלסיוס? נפק"מ הכשרת תנור שיש לו מד טמפרטורה.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ז' ניסן תשפ"ד 10:46
  • ב"ה
  • 1. ליבון חמור בפועל הוא עד שהכלי שמלבנים אותו נהיה אדום - כי במצב כזה אם יכו עליו יהיו ניצוצות ניתזים ממנו.
  • 2.  הכשרת מנגל גז - יש להבחין הכשרת כלל המכשיר הקרוי 'מנגל גז' לבין הכשרת הרשתות של 'מנגל גז'.
  • את המכשיר עצמו (למעט הרשתות) ניתן להכשיר באופן הבא: מנקים היטב את המכשיר ומפעילים אותו בחום המקסימלי כשהוא סגור כרבע שעה.
  • לעומת זאת הכשרת הרשתות אינה ישימה - כי הדבר דורש ליבון חמור עד שהרשתות תיעשנה אדומות כיוון שהן באות במגע עם חמץ בשאר השנה. ופעולה זו אינה ישימה ברשתות של מנגל גז - כי ניתן לעשות זאת רק באמצעות אש ישירה של ה'ברנר' ואם יעשו זאת כפי הנראה הם יתקלקלו, ואם הם לא יתקלקלו כנראה שלא עשו להם ליבון כראוי.
  • לכן הפיתרון הוא: או להשיג רשתות לפסח תקניות ומותאמות למנגל גז.  או להכשיר את המכשיר כפי שנכתב לעיל . לאחר מכן ניתן להניח רשתות חדשות ופשוטות קטנות של מנגל רגיל במקום הרשת המקורית של המנגל ועליהן לצלות את הבשר.
  • 3. לשאלתך האם יש הגדרה לליבון חמור במעליות צליוס - קיימת מחלוקת בין האחרונים יש אומרים:
  • ביסודי ישורון עמ' קנז כתב בשם הגר"מ פיינשטיין זצ"ל שיש צורך ב-482 מעלות, אך לעומת זאת הרב צבי כהן זצ"ל כתב בספר הגעלת כלים בשמו אחרת שדי ב-370 מעלות. ואילו בשו"ת דבר חברון כותב הרה"ג דב ליאור שליט"א שדי בטמפ' של  300 מעלות.
  • לעצם הנושא של הכשרת תנור לפסח - נחלקו האחרונים בדבר - כיוון שהשאלה היא לא רק הטמפ' אלא גם הכשרת הזכוכית והאם ניתן לנקות את כולו.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב