'דיבור' באמצעות מחשב לחולה בניוון שרירים

השאלה:

בת משפחתי חלתה במחלה (ניוון שרירים), וכעת כמעט שאין מבינים את מה שהיא אומרת. ברצוני לשאול אם היא יכולה להשתמש במערכת ממוחשבת בשבת לדיבור ולתפילה, ובאיזה אופן. ההפעלה נעשית ע"י תנועות הראש ובעזרת מדבקה שיש לה על המצח. יש לציין שיש לה עובדת זרה שיכולה לעזור בהפעלת המערכת הממוחשבת.

התשובה

הרב מנחם פרל | אמונת עתיך 137 (תשפ"ג), עמ' 24

מחלת ניוון שרירים היא מחלה קשה מאוד. גם בשלב מתקדם של המחלה, שבו אין יכולת לשלוט על שרירי הגוף, האדם נותר בהכרה מלאה ומודע למצבו. בשנים האחרונות פותחה תוכנת מחשב שבאמצעות מצלמה באפשרותה לקרוא את תנועות הראש או העפעפיים של החולה ולתרגמם לשפת דיבור. אחד מכללי מלאכות שבת הוא 'שינוי', היינו מלאכה הנעשית כלאחר יד, והיא אינה אסורה מהתורה אלא מדרבנן. מאחר שלרוב הפוסקים סגירת מעגל חשמלי אסורה מדרבנן בלבד, הרי שיש לנו תרי דרבנן, המותר לצורך גדול.[1] אומנם גם לפוסקים האוסרים את השימוש בחשמל מהתורה יש מקום להתיר, שכן צורכי חולה נעשים ע"י גוי בשבת אף באיסורי תורה,[2] ובהעדר גוי – ע"י יהודי.[3] ואף שהדבר רק מקל על ייסורי החולה ולא מרפאו, די בזה כדי להתיר איסור דרבנן כזה.[4] לאור זאת, היא יכולה 'לכתוב' באמצעות תנועות ראשה.

[1].    שו"ע, או"ח סי' שז סעי' ה.

[2].    שו"ע, או"ח סי' שכח סעי' יז.

[3].    שש"כ, פרק לג הערה יח, וראה שם מקורות רבים.

[4].    מנחת שלמה א, סי' ט, ביחס למכשיר שמיעה מהדגם הישן.