מחם באוניית נופש

השאלה:

| אני עובד בחברה שמארגנת נופשים והפלגות באוניות גדולות. ישנה מערכת המשמשת את צוות האונייה והנוסעים לאספקת מים חמים לתה ולקפה בכל ימות השבוע, והיא מורכבת משלושה חלקים: מחם מרכזי, שאליו נכנסים מים פושרים מצנרת המים של האונייה והוא מרתיח אותם, ומשני צדדיו מכלים שומרי חום ובעלי ברזים, באחד יש קפה ובשני תה, שאליהם זורמים המים לאחר שהורתחו. בכל פעם שפותחים את הברז של אחד מהמכלים לקפה או תה, המכל מתמלא מחדש במים שכבר הורתחו קודם לכן במחם המרכזי, ובהתאמה המחם המרכזי מתמלא מחדש במים פושרים ומרתיח אותם. האם יש אפשרות למזוג קפה ותה על ידי גוי בשבת? האם ניתן להקל אם המחם המרכזי יחובר לשעון שבת וצריכת המים תיעשה רק כשהוא כבוי?

התשובה

הרב מנחם פרל | אמונת עתיך 137 (תשפ"ג), עמ' 23

הרתחת המים הפושרים שנכנסים למחם נחשבת לבישול, ולכן פתיחת ברז במחם או במכליו אסורה בשבת. האיסור חל גם כשגוי עושה זאת, מאחר שמלאכת גוי אסורה בשבת, למעט לצורכי חולה,[1] ובאיסורי דרבנן היא מותרת אף לצורך מצווה או לצורך גדול אחר.[2] גם שימוש בשעון שבת שיכבה את המכל בחלק מהזמן לא יועיל להתיר את צריכת המים, שכן הוא לא יבטל את כניסת המים הפושרים למחם והרתחתם לאחר יציאת מים רותחים ממנו. במקומות ציבוריים בארץ, רבים משתמשים במחם מיוחד הנקרא 'גלישבת', שמיועד לשימוש ציבורי בכמויות גדולות בשבת. מחם זה מאושר ומומלץ על ידינו.[3]

[1].    שו"ע, או"ח סי' שכח סעי' יז.

[2].    שו"ע, או"ח סי' שז סעי' ה.

[3].    ראה: https://www.zomet.org.il/?CategoryID=251&ArticleID=119.