נסיעה מהבסיס בשבת

השאלה: שלום. אני חייל במילואים, התפקיד שלי הוא בחמל קרוב יחסית לבית (קצת פחות מ10 קילומטר) ואנחנו עובדים במשמרות של 12\24 כשכולם ישנים בבית -אין לנו מקומות לינה בבסיס. השאלה שלי היא לגבי שבת אם מחלקים את היום למשמרות יש 3 משמרות בעיתיות שישי בוקר , ערב ושבת בוקר (המשמרות הן 8 עד 20 ולהפך ). עד כה השתדלתי לקחת או משמרת שבת בוקר (שאז אני נוסע בשבת למשמרת אבל חוזר במוצש) או שבת ערב אמנם ככל שהמלחמה מתארכת נהיה קשה יותר למצוא מחליפים ולסדר את המשמרות בצורה שתתאים לכולם. השאלה היא מה ההלכה אומרת במקרה הזה? אני יכול לקחת משמרות של שישי? יש הבדל בין ההלכה לאחות לבין חייל עורפי במצב מלחמה? מה גם שאין נהג גוי שיסיע אותי.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט' כסלו תשפ"ד 10:16

בס"ד

שלום וברכה

כשאין גוי כפי הכתובת במכתב,

עדיפות ראשונה היא אם יש רכב/נ"נ/אוטובוס או כלי אחר שנוסע בהיתר אפשר לחזור אתו.

עדיפות שניה שיהיה רכב חשמלי שהאיסור בו הוא רק מדרבנן. במקרה כזה אפשר גם לחזור ברכב.

אין אפשרות לעשות על פי הנ"ל יש להשתדל להחליף משמרות. ואם אי אפשר להחליף ויש חובה למשמרת שישי בוקר, אם יש מקום בבסיס לעשות שבת ולנוח עדיף, ואם אין מקום לנוח בשבת ויפגע בעבודת החיילות שלך, אפשר לחזור הביתה עם הרכב שלך.