שותפות עם גוי

השאלה: אני שליח חב״ד ברפובליקה הדומיניקנית בן קהילה שלי בעלים של חווה חקלאית מדובר בבעל תשובה שמעונין שהחווה תתנהל 100 אחוז על פי ההלכה לא פשרות . השאלה כדלהלן: בעל חוה חקלאית המגדל פרחים לעניין שמירת שבת: א. השקייה בשבת וחג - כמות המים חייבת להיות מדויקת מידי יום , ההשקיה נעשית על ידי פועל שפותח את הברז והמים זורמים בצינורות ומשקים את הפרחים , נאמר שאת ההשקיה של שבת ניתן להסדיר כך שישקו בשיש לפני כניסת שבת ובשבת לאחר צאת השבת אבל בימי חג יומים ולפעמים 3 ימים ברציפות יפגעו הגידולים . ב. קטיף החייב להיות ביום מסוים מספר ימים מדויק מיום הנטיעה ג. יום שוק למכירת הסחורה היוצא בחג האם ניתן לשלוח פועלים ? אם לא ימכר באותו יום הסחורה תושלח לאשפה ד. האם אגרונום יכול להסתובב בין המטעים בשבת או בחג לבחון את המטעים .

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ז כסלו תשפ"ד 15:16

בס"ד

שלום וברכה

אשריכם שאתם ממזכי הרבים.

א. רצוי שההשקייה תעבוד על ידי מחשב השקייה, בכך תפתר הבעיה בימי חג. אם אין אפשרות למחשב אפשר שהגוי יעבוד גם עבודת השקייה ובלבד שיעשו הסכם שהגוי יהיה שותף בשדה וברווחים השנתיים (חישוב השותפות - לפחות יחס של מספר ימי שבת וחג כפול עלות יום עבודה).

ב. קשה להתיר קטיף שזו מלאכה דאורייתא, יש אפשרות שהגוי יהיה שותף בשדה וברווחים (צריכים לעשות שטר) ואז יקח חלק מהרווחים (לעיל סעי' א) השנתיים.

ג. כנ"ל שהשטח יהיה מושכר בשותפות לגוי, ויקבל שכר עבור השותפות (מספר ימי חג ושבוע כפול עלות יום עבודה).

ד. נראה שאם הוא גוי אין בעיה שיסתובב בשטח בשבת.