נסיעות למשמרת בשבת

השאלה:

א. האם מותר לאחות העובדת במשמרת בבית החולים בשבת לנסוע מביתה לבית החולים ברכב פרטי? האם עדיף עם נהג גוי? ב. מה הדין לגבי החזרה הביתה בתום המשמרת?

התשובה

הרב מאיר אורליאן | תשרי תשע"ה

א. מעיקר הדין, מותר לנסוע בשבת לצורך פיקוח נפש (עבודת אחות בכל המחלקות בבית חולים כמעט, מוגדרת כך). אמנם, כשהדבר ידוע ומתוכנן מראש, אין ראוי לנהוג כן בקביעות, שלא לבוא לידי זלזול בשבת, אלא יש לנסוע עם נהג נכרי. במקרים חריגים של תקלה בתכנון, כשאין אפשרות לארגן נסיעה עם נהג נכרי בקלות, מותר לנסוע ברכב אישי.[1] (יש שהחמירו שעל האחות להתארח במרחק י"ב מיל [קרוב ל- 12 ק"מ] מבית החולים אם היא יודעת שתצטרך לנסוע למשמרת, גם אם הנסיעה היא עם גוי). אמנם יש בזה חילוקי דינים, כגון במקרה שהמרחק האווירי הוא פחות מי"ב מיל, וכן במקרה שאדם כבר גר במקום אחר. ליתר פירוט ראו במה שכתב הרב אברהם סופר.[2]

ב. מותר לאחות או לרופא לחזור בשבת ממשמרת על ידי נהג נכרי. לרוב הדעות, אין היתר לחזור ברכב האישי.[3]

ג. ידועה דעת הרב משה פיינשטיין זצ"ל שהתיר לאנשי 'הצלה' לחזור לביתם, משום 'שלא להכשילן לעתיד לבוא',[4] אך שם מדובר במתנדבים ולא בעובדים מקבלי משכורת. יתר על כן, לדעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל ופוסקים אחרים, לא התירו חז"ל בחזרה הביתה אלא איסורי דרבנן[5] וכל שכן בעבודה קבועה. לכן במקרה של עבודת משמרות קבועה לא ניתן להתיר נסיעה חזור על ידי נהג יהודי. אמנם בספר 'שמירת שבת כהלכתה' (שם) התיר לחזור על ידי נהג נכרי רק תוך תחום אלפיים אמה,[6] אך נטיית הפוסקים[7] להתיר משום 'התירו סופן'[8] גם מעבר לזה, על כל פנים תוך י"ב מיל.

[1].     עי' שמירת שבת כהלכתה, פרק מ סעי' כב.

[2].     לב אברהם, סי' יג סעי' ק.

[3].     שמירת שבת כהלכתה, פרק מ סעי' סט.

[4].     אג"מ, או"ח ח"ד סי' פ.

[5].     נשמת אברהם, או"ח סי' שכט סעי' ט; ציץ אליעזר, חי"א סי' לט.

[6].     עפ"י שו"ע, או"ח סי' תז סעי' א.

[7].     אג"מ, שם; ועי' מנחת שלמה סי' ז; וע"ע הרב ד"ר מרדכי הלפרין, 'נסיעת רופא בשבת – חזרה לביתו עיקרי שיטות', אסיא נו (תשרי תשנ"ו), עמ' 64.

[8].     ביצה יא ע"ב.