אופנוע שעבר תאונה

השאלה: קניתי אופנוע מאדם שהוא חבר מאוד טוב שלי בשנים האחרונות.סמכתי עליו והוא הבטיח לי והתחייב לי שהכול תקין באופנוע ולכן לא הלכתי לבדיקה.לפני כמה ימים רציתי למכור את האופנוע ואותו אדם לקח את האופנוע לבדיקה ובבדיקה התברר שהאופנוע עבר תאונה והוחלפה שלדה.בעקבות כך הפסדתי את המכירה נאלצתי לשלם על עלות הבדיקה להפסיד יום עבודה ועוד כל מיני דברים שנאלצתי לעשות בעקבות כך..בעקבות התאונה החלפת השלדה יש ירידת ערך לאופנוע בסכום של 6,000 ש״ח וכל הוצאות הבדיקה והפסד יום העבודה וכל מה שנלווה אליו מסתכם בעלות של בין 1,000-1500 שקלים.עכשיו אני מבהיר שאותו אדם שקניתי מימנו את האופנוע החבר הזה אז הוא לא עשה את התאונה אלא הבעלים הקודמים הראשונים של האופנוע.עכשיו החבר מתנער מכל אחריות ואומר שהבעיה היא עלי ואני צריך לפתור אותה. מה אני עושה מפה מה אני יכול לדרוש לפי דין תורה מהחבר מכיוון שביגללו נכנסתי להפסד של קרוב ל7,500 שקל ואילו ידעתי על הבעיה לא הייתי קונה את האופנוע כלל אשמח לתשובה שהכי הוגנת תודה.

התשובה

מכון משפט לעם | ז' תשרי תשע"ח 13:05

אני מציע להגיע לפשרה שהחבר יחזיר לך 2000 ש"ח שזה שליש מירידת הערך.

לגבי ההוצאות שלך על יום המכירה אין תשלום על כך כי זו החלטה שלך והוא אינו חייב בכך.

הסבר ההלכתי: לפי פסיקת הרמ"א (רלב,יח) שלדה שאינה מקורית היא פגם ואפילו שהמוכר לא מודע לכך המקח בטל. דהיינו אתה מחזיר לחבר את האופנוע והוא מחזיר את הכסף.אומנם שולחן ערוך חלק, לדבריו - בהנחה שהמוכר לא ידע הרי המקח קיים וההפסד עליך. אולם גם דעתו יש שפירשו זאת רק במצב שהקונה יכל לגלות את הפגם בעצמו, דבר שאינו נכון ביחס לבדיקת השלדה.