השקעה במניות בחוץ לארץ

השאלה:

האם נכון לומר שבהשקעה במניות בחוץ לארץ אנו פותרים למעשה בעיות רבות שעלולות לצוץ בקניית מניות בארץ (חילול שבת, איסור ריבית ועוד)?

התשובה

הרב שלמה אישון | אדר ב' תשע"ד

אכן, ברכישת מניות של חברות בחוץ לארץ מצטמצם מאוד החשש לעבור על איסורי שבת וריבית, אם כי החשש עדיין קיים, משום שגם בחוץ לארץ יש חברות בבעלות יהודים, או שיהודים עובדים בהן בשבתות. עם זאת, בחוץ לארץ אפשר ללכת אחר הרוב הלא יהודי ולא לחשוש לאיסור שבת וריבית, אלא אם כן יש ידיעה מפורשת אחרת. אך בחוץ לארץ יש מקום לחשוש חשש אחר: החזקת מניות של חברות שסוחרות במאכלות אסורים. ועל אף שמותר לגויים לאכול מאכלות אסורים, אסור ליהודי לסחור במאכלות כאלה, ולכן עלולה להיווצר בעיה בהחזקת מניות של חברה שסוחרת במאכלות אסורים.

לכן, למעשה יש להעדיף לרכוש מניות בארץ של חברות ששומרות שבת וחתומות על 'היתר עיסקא'. לרכישה כזו יש גם ערך של חיזוק חברות ששומרות על ההלכה, וגם ערך נוסף של חיזוק כלכלת מדינת ישראל, חיזוק שמסייע ליישוב ארץ ישראל.