לקיחת הלוואה על מנת להלוותה לאדם אחר

השאלה:

לאבי יש דירה שרשומה על שמי כבר כמה שנים (היא אינה שלי אלא רשומה על שמי כדי למנוע עיקולים וכדומה). אבי רוצה לקחת הלוואה כדי לבנות עוד דירה (שתהיה רשומה על שמו). לקחנו הלוואה מהבנק שבה אני הלווה, על ידי משכון הדירה שרשומה על שמי. באופן זה הריבית שלוקח הבנק קטנה יותר. הכסף אינו מגיע אלי אלא מיד עובר לאבי לחשבונו. הוא רשום בתור ערב בעסקה, ויש מחשבונו הוראת קבע לתשלום המשכנתא.

א. האם אנו צריכים לעשות בינינו 'היתר עיסקא'? ב. אם כן, כיצד יש לעשות זאת? ג. לי אין שום עסק או דירה אחרת אלא רק דירה שלו שרשומה על שמי. אם כן,האם מועיל 'היתר העסקא' שלי עם הבנק?

התשובה

הרב שלמה אישון | אייר תשע"ה

ראשית צריך להגדיר מי נחשב כאן הלווה. מדבריך אני מבין שמבחינת הבנק, אתה הוא הלווה. אמנם אביך רשום בתור ערב, אך אם ההלוואה לא תיפרע – קודם כל יפנה הבנק אליך, ורק אם לא ניתן יהיה לגבות ממך – יפנה אל אביך. אם כך הוא, הרי כיוון שהאחריות על ההלוואה היא עליך – אתה נחשב הלווה, אף אם למעשה הכסף עובר ישירות לחשבון הבנק של אביך. אכן, היות שאתה לוקח את ההלוואה עבור אביך, ואף הבנק יודע זאת, שהרי הוא מעביר את הכסף ישירות אליו – אין צורך שתעשה 'היתר עסקא' בינך לבין אביך. ו'היתר העסקא' של הבנק תופס גם לגבי ההלוואה שקיבל אביך.[1] לגבי העובדה שאין לך עסק – מבחינת הבנק הדירה שרשומה על שמך נחשבת דירה שלך, ולכן היא יכולה להיחשב לעסק שעליו יש רווחים.

[1].     תורת ריבית, פרק יז סעי' יד ובהערה כא שם.