רישום תרומה על שם אחר כדי לקבל זיכוי במס

השאלה:

האם מותר לרשום תרומה למוסד מוכר לצורך מס, על שם פלוני כדי שאותו פלוני יוכל לקבל זיכוי ממס הכנסה על תרומה מוכרת?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הדבר אסור. יש כאן שקר וגנבה ומנוגד גם לחוקי המדינה והן עפ"י היושר והמוסר. וכי מדוע שפלוני יזכה בממון מן המדינה עבור תרומה שלא נתן. אולם אם נותן התרומה רוצה להחזיר טובה למי שהוא רושם את התרומה על שמו כגון אב שהוציא הוצאה גדולה על חתונת בנו והבן נתן ממתנות החתונה מעשר כספים והוא אינו יכול להשתמש בזיכוי מפני שאינו משלם מס הכנסה כגון שהוא תלמיד או חייל או שמשכורתו נמוכה. במקרה כזה נראה שמותר להתנות על כך עוד לפני החתונה שהתרומות ומעשר הכספים ירשמו על שם האב כיון שיש בכך החזרת הוצאה של האב.