שותפות שהתפרקה

השאלה: שלום לכבוד הרב יהיה אשר יהיה . שאלתי היא כזאת בשנת 88 אחי היה אדם שפרש ממפעל גדול בצפון הוא פתח מנימרקט העסק היה בשותפות ובסוף נסגר עקב חובות ומיסים בשנת 90 אני הייתי בחור שלומד בכולל בלי קיצבה בהיותי רווק אחי רצה להקים עסק שהוא גם מקצועו בעבר בתחום המתכת ומכייון שהיה בחובות ויילדיו היו קטנים לא היה לו משהוא שיירשום עליו את העסק ואשתו גם התנגדה לרעיון הוא ביקש ממני ואמר שנקים עסק בייחד ומה שנרוויח נתחלק ברווחים הוא ביקש גם את עזרתה של אימי שהייתה עדיין חיה לשבור תוכניות וכספים מחשבונה כשהוא מבטיח לה שיהיה לי פרנסה טובה והוא יידאג לכל מחסורי ואימי נעטרה לו לי היה רכב ונתתי אותו לו כדי שנוכל להתחיל לעבוד לקח אותי למעמ כדי לרשום תעסק על שמי ולבנקים וכד אני עבדתי בהתחלה בעסק כמו חמור הוא גם אמר כדי שהעסק ייגדל ויירויח אז בשנה הראשונה לא ניקח משכורת וכשיהיה טוב והצלחה שנינו נהנה מהפרות אם למשל הוא ייקנה לעצמו רכב אז גם לי כן בשנת 91 הממשלה רצתה לעזור למפעלים בגלל תעסוקת העולים החדשים מרוסיה הוא ביקש שנקח הלוואה מהבנק בשובי חצי מליון נעטרתי לבקשתו הוא קנה בכסף מכונת סי אן סי ואז המפעל צמח נאלפי אחוזים וכשמרתי לו מה עם ההבטחות שהבטחת לי הוא התכחש לכל העניין ואמר לא היו דברים מעולם הוא הכניס את אשתו לעסק ואני נכנסתי לדכאון עמוק המשכתי לעבוד אצלו מיידי פעם כעובד מן השורה התחתונה עשה זאת כנראה מתוך רחמים לסרוגים במשך 15 שנה הוא העלים מיסים נכנס בעבות כך שנה לכלא את העסק הוא הוריש ליילדיו שבגרו ולחתנו אני הועפתי אחר כבוד והלכתי לעבוד כמאבטח במשך 10 חודשים ועזבתי בגלל בעיות בריאות אני במשך כמה שנים חייתי מנדבות לא שרציתי באו ושמו לי אוכל לייד הדלת מעולם לא בקשתי לפני 4 שנים בערך התחלתי לקבל קיצבת השרדות מהכיטוח לאומי והיום אני שורד בקושי אבל אומר תודה לאל שלא עזבני ליותר גרוע רציתי לדעת מכבוד מעלתכם ותורתכם מהיא דעת התורה על זה אומנם לא עשיתי איתו חוזה כי לא תארתי לעצמי שאחי היחיד אשר אהבתיהו כנפשי יידקור את נפשי כך ואם אפשר מקורות בהלכה לעניין תודה מראש לכבוד מעלתכם ותורתכם

התשובה

מכון משפט לעם | כ"ג סיון תשע"ו 14:44

ההלכה אומרת ששני שותפים שהחליטו לעבוד יחד, אף אם לא חתמו חוזה, עצם זאת שהשותפות החלה לעבוד היא כבר מחייבת, "ואפי' לא עשו לא זה ולא זה אלא נשתתפו והתחילו לישא וליתן בעסק השיתוף ליקנות או למכור יש מי שאומר דמהני" חושן משפט קעו ,א. לכן במקרה שלך ברגע שהרכב שלך שימש לצורכי השותפות אזי ההסכם שדיברתם מחייב. כמו כן אין אפשרות לפרק את השותפות לפני הזמן שקבע מראש "ואינו יכול לחלוק עד שיגיע הזמן או עד שיכלה ממון השותפות ואין אחד מהם יכול ליטול מהקרן ולא מהשכר עד סוף הזמן" שם סעיף טו. לאור זאת אתה רשאי לדרוש מאחיך לקיים את חלקו בשותפות אלא אם כן מחלת לו בלב שלם.