השאיר רכב דולק וגנב עשה נזק עם הרכב

השאלה:

שלום רב לאוהבי תורתך! נתקלתי בפסק הדין שנראה לי תמוה ורציתי לדעת מהי דעת תורה בעניין. מדובר באדם שעזב ברשלנות את הרכב מונע, ובא אחר וגנב אותו, ועשה בעזרת הרכב הגנוב נזק לאיש שלישי. כעת שהגנב נתפס, החליט בית המשפט שבעל הרכב הרשלן, ישלם את הנזק, ולא הגנב כמתבקש לפי ההגיון הפשוט. אכן, בעל הרכב התרשל, והייתי מבין שהוא היה צריך לשאת בנזק הגניבה במידה והגנב לא היה נתפס, ולא הביטוח. אבל מכאן ועד לגלגל את האחריות למעשי הגנב לבעל הרכב? מה הקב"ה היה רוצה שנדון? מה התורה הקדושה אומרת? בברכת טוב, שלמה שי

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ"ג חשון תשע"ו 9:20

לפי דין תורה הגנב חייב ובעל הרכב פטור. אמנם ניתן מצד תקנות הציבור, כדי לגרום לכך שלא ישאירו רכב דולק ללא שמירה וללא נהג, לחייב את בעל הרכב בנזקים הנגרמים מעזיבת הרכב, אולם פטור מלא של הגנב וחיוב מלא של הנגנב-הרשלן נראה לא צודק, וספק לי אם התבוננת בפסק הדין כראוי.