נסיעות באוטובוס בלי לשלם, שביעית

השאלה:

לכבוד הרב אריאל רבה של ר"ג שלום.
1. קרה לי בנוסעי בת"א שעצר לי אוטובוס בין עירוני שלא היה אמור לעצור לי ומחוסר דעתי עליתי עליו והוא נתן לי לשלם מחיר של תוך העיר. וכן קרה לי מקרה אחר שנסעתי ממחלף אלוף שדה בתחנות עם קו שמגיע לצומת קוקה קולה ונכנס שם לב"ב והבנתי שלא תמיד הוא מוכן לעצור שם ובקשתי והסתבר לי כאשר הוא היה כבר בדרך שהוא בכלל לא היה אמור לתת לי לעלות כי הוא רק להורדה וגם אין אפשרות לשלם לו מחיר של תוך העיר כי הוא עקרונית לא עוצר אלא רק יש לו מחיר של בין עירוני ומקסימום בתוך ירושלים יש איזה תשלום אך לא רצה לקחת אז השאלה קודם כל האם יש כאן איסור גזל וא"כ איך אפשר להחזיר אותו? תודה.

2.כמו כן רציתי לשאול את הרב האם כאשר אני הולך ברח ואני רואה שיש זיתים שנפלו מעץ (שביעית)או תאנים ואנשים עוברים ברח האם מוטל עלי כל הזמן להזיז אותם לצד הדרך כדי שאנשים לא ידרכו עליהם (או שמא אף מוטל עלילקחת אותם משם כדי שלא יפגעו מהשמש ויתקלקלו יותר מהר) ואם זה רכוש המועצה האם זה כן מוטל עלי (אני גר בישוב) והאם כאשר אני אצל אבי בבית האם אני גם מחוייב לעשות זאת בעץ זית שלו?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. נסיעות שנסעת ולא שלמת ראוי לשלם ע"י קנית כרטיס וקריעתו.
2. מצד דיני שביעית לא מוטל עליך דבר. מצד דיני העברה על האוכלין הם שייכים דוקא באוכל שנאפה או בושל והוכן לאכילת אדם, אבל פרי הנאכל כמו שהוא אין בו חיוב הגבהה והנחה בצד הדרך.

לגבי זכיה בפירות בשמיטה מותר ליטול אם הבעלים מרשים.