רווח המוכר מהעלאת מחיר השוק

השאלה:

אני מוכר בשוק פירות וירקות, ומחירם נקבע על ידי הבעלים של המקום. אני מעלה את המחיר על דעת עצמי. האם אני רשאי לקחת לעצמי את כספי הפער בין המחיר שקבע בעל הבית לבין מה ששילם הקונה בפועל?

התשובה

הרב אריאל בראלי | תשע"ה

היות שהסחורה אינה שלך, אינך יכול לקבל את התמורה שניתנה עבורה[1]. כסף שניתן בתמורה לסחורה שייך כולו לבעל הבית[2].  בעקיפין אתה כן יכול ליהנות מכך, למשל אם השכר שלך נקבע  על פי הפדיון היומי, ואז שכרך עולה לפי גובה הרווחים.

[1].     לעומת זאת, מתווך דירה אשר סוכם איתו שכל סכום שהוא מצליח להוציא מהקונה מעבר למחיר שרוצה המוכר יהיה שכר תיווך, מותר לו לקחת את כל הפער לכיסו.

[2].     'כיצד הלה עושה סחורה בפרתו של חברו?', עי' בבא מציעא לה ע"ב; ש"ך, חו"מ סי' שלב ס"ק ג.