רכישת כרטיסים בהנחת מועדון למי שאינו חבר המועדון

השאלה:

אבי הינו חבר בארגון עובדים גדול ומשלם בכל חודש דמי חבר לארגון. ארגון זה מציע לחבריו מדי תקופה הצעות לרכישת כרטיסים מוזלים לאתרים שונים וכדומה. אבי כמעט ולא נהנה מההצעות להנחות, היות שמדובר באתרים המותאמים לציבור החילוני. אציין שאבי מחויב לשלם לארגון זה דמי חבר חודשיים (גם אם אינו מעוניין להיות חבר בארגון). לאחרונה פורסמה הצעה לרכישת כרטיסים מוזלים לגן החיות התנכ"י בירושלים. שאלתי היא: האם אני, בתו, יכולה לרכוש בשמו של אבי (כמובן באישורו) 2 כרטיסים מוזלים (בעבורי ובעבור בעלי)?

התשובה

משפטי ארץ | גיליון 110 (שבט תשע"ו) עמ' 23-24

קניית הכרטיסים היא זכות המוקנית לחברי מועדון. כמו בכל עסקה בתחום המסחר, שינוי כללי הקנייה נוגע בגזל.[1] על כן יש לברר מה הם כללי המועדון.

אם המועדון מגביל את הקנייה רק לשימוש החברים, יש בשינוי הכללים משום איסור גזל, ואם אין הגבלה, מותר לחבר לקנות לצורכי אחרים. אם אין ידוע על הגבלה ואין מופיעה הגבלה כזו בכללי המועדון, לכאורה אין לחשוש לכך (שכן ללא תנאים מגבילים העסקה היא ללא הגבלה), אך אם ניתן לברר ולוודא הדבר עדיף. אמנם במקרה שאדם אחר קונה ומתחזה להיות חבר מועדון, נראה שיש בזה חשש זיוף ואונאה. על כן במקרה כזה נראה שיש לחשוש לאיסור, אלא אם כן נתקבל אישור לפעולה זו מאת הנהלת מועדון החברים. אבל אם האב קונה ונותן לכם, נראה שאין בעיה, אלא אם כן תנאי המועדון מגבילים את הקנייה לכרטיס אחד בלבד – לחבר עצמו.

[1].   שו"ע, חו"מ סי' רז סעי' א.