בדיקת פירות יבשים

השאלה:

שלום,

א. ישנם פירות יבשים שהתולעים מגיעות אליהם רק בזמן הייבוש. עד כמה שידוע לי כך הוא בתמרים יבשים.
לפי זה אין צורך לבדוק את התמרים. אם כן, מדוע מדריכים לבדוק אותם?
(גם אם הביצים הוטלו בפרי במחובר, מכל מקום לא היתה רחישה במחובר).
ב. האם תולעים שלא רחשו במחובר מותרות באכילה גם כשהן עומדות לעצמן?
ג. מדוע חוששים לתולעים בירקות מצע מנותק? (אשמח לראות מקורות בנושא)

תודה רבה,

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. התמרים מתליעים במחובר ובתלוש. ובסעיף ז נפסק שכל ספק אסור.
ב. מה פרוש עומדות לעצמן? אם הן יכולות לרחוש - אסור. לא יכולות לרחוש בגלל המקום הצר - מותרות. אולי השאלה היא על תולעת שהיא נכרת בעין, ועל כן יש בכך משום בל תשקצו, והאיסור הוא כשניכר ולא התירו במים אלא כששותה את המים או הפרי ויש בו תולעים אז אין בל תשקצו אבל כשניכר בעין אפילו שאין בו איסור שרצים יש בו איסור בל תשקצו.
ג. רוב החרקים בירקות הם כדין הקמח אפילו שהוא תלוש אבל כיוון שהם יוצאים ובאים הם נאסרים, וכן בירקות מצע מנותק הם יוצאים ובאים מירק לירק, על כן דינם כפרשו גמורים ואסורים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי