לאכול פרות מהדברה ביולוגית

השאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב !

מארגנים אצלנו בחברה סיור ל’בוסתן שושן’. באתר זה עושים סיור בין ה 1100 עצים מכל העולם, תוך כדי שקוטפים מהעצים ואוכלים מהם. באתר כתוב שהם מדבירים את העצים בהדברה ביולוגית (כמו הירגזי ועוד). נשמח לדעת האם ניתן לאכול מהפירות בשופי, האם אפשר לבודקם, או שמא עדיף לא לגעת בהם בכלל ?

בתודה מראש !

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

לגבי חרקים בפירות, יש לנקוט בכל פרי בפני עצמו, דהיינו: יש פירות נגועים מאד (פתל, אסנה וכו') ובהם יש לבדוק היטב, ומאידך יש את הפירות שאין בהם נגיעות כמעט כלל (תפוח, רימון, אגס, אפרסק).

ההדברה הביולוגית היא טובה לאקולוגיה אבל לא תמיד היא מועילה הלכתית, דהיינו: יש הרג חרקים על ידי טורפים אחרים אבל גם הטורפים אסורים באכילה. על כן, במינים נגועים יש לבדוק את הפרי ואילו בפירות שאינם מוחזקים כנגועים אפשר לאכול אחרי הסתכלות חיצונית שאין חדירת פירות, בדיקה שטחית בראיית עין.

יש לציין שיש שם פירות שחלקם חייבים בשנות ערלה וחלקם לא חייבים בשנות ערלה ויש להקפיד על כך שהעצים שחייבים בערלה יהיו לאחר שנות ערלה.

כמו כן לעניין ברכות, יש שם פירות שברכתן אדמה ויש פירות שברכתן העץ. כדאי להמליץ לבעלי המקום שיעשו שם כמין לוח ברכות, מה מברכים על כל פרי.

עוד יש להוסיף שיש שם פירות שחייבים בתרומות ומעשרות (כשקוטפים שתי פירות יחד או אשכול), והפרשה זו אינני יכול להמליץ לך מכיוון שאין בידי פרטים כיצד נעשה הקניין, ועוד פרטים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי