נגיעות של חרקים בפטריות

השאלה:

האם פטריות טריות נגועות? כיצד אם כן מנקים אותן, והאם יש צורך לקנות פטריות עם הכשר?

התשובה

 הרב משה כץ | אמונת עתיך 117

פטריות הן אכן מוצר נגוע מאוד. נתאר את צורת הגידול שלהן. ראשית, הפטרייה אינה גדלה ככל ירק אחר. אין לה שורשים, ולכן היא אינה גדלה בתוך האדמה אלא יושבת על פני האדמה, ומשום כך לא מברכים עליה 'בורא פרי האדמה' אלא 'שהכול נהיה בדברו'. הפטרייה גדלה מנבגים שנופלים מהכובע של הפטרייה על האדמה או על אבן וכו', והם מתרקמים יחד ליצור אותה. יש לפטרייה שני חלקים: הרגל והכובע.

נחלק את הפטריות לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה – פטריות הגדלות בטבע. הן נגועות מאוד, וצריך מומחיות כדי לבדוק ולנקות אותן לפני האכילה. בהרבה מקרים פשוט לא ניתן לאכלן מרוב הנגיעות. הקבוצה השנייה –– פטריות הגדלות בתוך מבנה סגור על גבי מצעים שונים, בהתאם לסוג הפטריות וארץ הגידול. הפטריות הללו נמכרות בחנויות בצורה מסחרית ומסודרת. בארץ, כאשר הפטרייה גדלה, חותכים אותה ומשאירים את החלק התחתון של הרגל במצע כדי שתגדל ממנו פטרייה נוספת. בפעם הראשונה והשנייה היבול נמכר בקופסאות סגורות עם הכשר. ביבול זה יש לפעמים עכבישים, אבל אפשר להיפטר מהם בשטיפה עם מים, ולכן חובה לשטוף היטב. בפעם השלישית יש בדרך כלל התרבות של חרקים מסוגים שונים, והפטריות הללו אינן משווקות עם הכשר אלא בתפזורת. בפטריות הללו שטיפה עם מים לא תנקה אותן כראוי, ולכן אנו לא ממליצים להשתמש בהן כלל. הרבנות הראשית אוסרת את השימוש בהן בבתי עסק עם הכשר. מובן שמי שיודע לזהות את הנגיעות ולנקות אותן, יכול להשתמש גם בהן.