בדיקת חרקים מדגמית

השאלה: שלום עליכם הרב. קראתי את מאמרו של הרב "בדיקה מדגמית לחרקים במזון" שפורסם בגליון 08טבת-שבט תשנ"ו. רציתי לשאול שאלה ספציפית על קטניות. כידוע ישנם קטניות שיותר מוחזקות בנגיעות וישנם שפחות. האם בכלל יש אפשרות לבדיקה מדגמית בקטניות? (בתעשייה הכמויות הם עצומות) ובאם כן האם יש צורך במדגם מייצג או שמספיקה בדיקת 3 יחידות? מהו מדגם מייצג? או לחלופין האם בדיקת 3 גרגרי חומוס לדוג' יכולים להוות עדות לשק של 25 ק"ג? סליחה על השאלה המסורבלת ותודה מראש.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ב כסלו תשפ"ב 0:04

בס"ד

שלום וברכה

כתבתי במאמרי שאין בדיקה מדגמית בהלכה, אלא יש בדיקה של האיש שניקה או כתב האם או אומן או מוכשר אבל אין בדיקה מדגמית של פירות, ירקות או קטניות. לכן לא מובנת שאלתך. בשלשה גרגירים אין אישור על עושה או מעשה מסויים אלא על מספר גרגירים. ולכן שאלתך צריכה להיות כיצד קובעים מיעוט מצוי, וזה נתון במחלוקת גדולה בהלכה. אבל אם הדבר הוגדר שיש בו מיעוט המצוי יש צורך לבדוק את הכל, כמבואר בשו"ע ולא מספיקה בדיקה מדגמית.