רגלת הגינה

השאלה:

שלום וברכה, אני עובדת עם תלמידות בחווה חקלאית . יש בחווה צמח שנקרא "רגלה". צמח שמתייחסים אליו כאל עשב שוטה, אך גם כצמח עשיר באומגה 3 שיש כאלה שאוכלים את העלים שלו. ברצוני לשאול האם ידוע כיצד הוא מוחזק מבחינת נגיעות חרקים? (בהתבוננות יסודית שלי על העלים לאור השמש, לא ראיתי אף חרק שניתן לראות בעין , ויש לי הבנה בתחום, אני בת למשפחה חקלאית ועוסקת בתחום שנים רבות). תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ד' אלול תשע"ט 11:55

בס"ד

שלום וברכה

ראשית אפנה אותך למאמר מקיף אודות הרג'ילה (רגלת הגינה) שהוא היה מאכל אדם ובהמה בתקופות קדומות. בודאי שהשתמשו בו גם לרפואה ובייחוד במחלות עיניים (היום יודעים שיש בו אומגה 3, כפי שכתבת). המאמר הוא של ד"ר משה רענן.

https://daf-yomi.com/DYItemDetails.aspx?itemId=25103

לפי מה שבררתי לעניין חרקים צמח זה לא נבדק מכיוון שהוא לא היה רלוונטי אלא לפעמים לתמציות, כך שאין בידי כל מחקר בנושא. אבל לשאלתך בהלכה צריך לשטוף טוב טוב את העלים, ואם אפשר אפילו לנגב בסמרטוט שלא ישארו כנימות או אקריות, וכמו כן בגלל שיש לו עובי מסויים כדי גם להסתכל באור שאין בו מנהרנים. לפי דברייך (במכתב) יש לך ידע בענייני חרקים, על כן נראה שאת יכולה לסמוך על עצמך ולעשות בדיקה מדוקדקת ואם הכל נקי, תוכלי לחזור לתקופת אבותינו שהשתמשו בעלי הרג'ילה.

למרות שאת כותבת שהצמח נמצא בחווה החקלאית. נראה לי שרוב בני אדם לא מגדלים צמח זה והוא צומח בר, וכנראה גם אצלכם הוא בעצם צמח הפקר, כך שנראה לי אין בו חיוב תרו"מ. אלא א"כ תתחילו לגדל בצורה חקלאית, אז אולי ישתנה הדין.

כתיבה וחתימה טובה