כנימות בפירות הדר ובישול בתמצית לימון

השאלה:

1. האם חוששים בפירות הדר (תפוז, לימון, פומלה) לכנימות, אם כן, איך מנקים בחול ואיך בשבת?
2. האם יש איזו בעיה לקלף פומלה (בגלל הכנימות) בשבת?
3. האם יש בעיה (מצד כנימות או חרקים) לסחוט לימון בשבת?
4. האם יש בעיה של בישול, אם מערים מים רותחים על תמצית של לימון בשבת?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. בד"כ בפירות שבאים מפרדס טוב ומיון טוב, אין כנימות, אולם בעצים שאין משקיעים בהם יש הרבה כנימות, אפשר להוריד אותם לפני קילוף על ידי שפשוף עם "סקוץ'", וכל דבר המסיר כנימות. בשבת יש להקפיד שלא יעברו הכנימות ליד ומשם חזרה לפרי, ועל כן מי שיכול לשטוף ביום ששי עדיף ואם לא יש לקלף בצורה הנזכרת ולראות שלא עברו כנימות לפרי הקלוף.

2. אין בעיה לקלף, על פי מה שאמרנו לעיל 1.

3. בסחיטה על פי רוב אין חדירה של כנימות, אלא א"כ הלימון מאד נגוע.

4. אינני יודע מהי תמצית לימון וכיצד היא עשויה. בכל אופן אם יש לימון שלא מבושל וכעת שופכים עליו מים מכלי ראשון הרי זה אסור.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי