כשרות בשטח למדריך טיולים

השאלה:

שלום לרב בעוונותי אני מדריך טיולים בארץ ישראל, אשר חלקם מלווים בליקוט צמחי בר והכנת מיני מזונות. חלק מצמחים אלו רב שנתיים וחלק חד שנתיים. שאלתי היא לגבי איסורי כשרות החלים על צמחים אלו - אם קיימים הצורך בהפרשת מעשרות - אם קיים ותהליך ניקוי הצמחים כדי להמנע מאכילת רשמים מחד ומאידך שמירה על שפיות בהכנת המזון בברכה מתן

התשובה

מכון כושרות | י"ז אב תשע"ט 13:51

שלום וברכה

אשריך שאתה זוכה להדריך טיולים בארץ ישראל ולחבבה על יושביה!

בליקוט עשבי בר יש לתת את הדעת לשלש נקודות:

א. תרומות ומעשרות - גידולי הפקר אינם חייבים בתרומות ומעשרות, דינם של צמחי בר שלוקטים בשטח הרי הוא כהפקר ואין חובה לעשר מהם.

ב. ערלה - בצמחים חד שנתיים אין איסור ערלה, בצמחים רב שנתיים יש איסור ערלה רק אם הם בעל גזע רב שנתי, ולא מתים בכל שנה ומתחדשים מהשורש. בעשבי תבלין נהגו רוב העולם שלא להחמיר כערלה.

ג. חרקים - על גבי עלים שגדלים בשטח פתוח מצויים חרקים רבים, מי שלא התמחה בכך יתקשה לזהות אותם, ולכן אם מעוניינים להשתמש בטעמם של עלים אלו יש לעשות זאת באמצעות מסננת צפופה שדרכה החרקים לא יכולים לעבור.

בברכה

יצחק דביר