כשרות שמן משכונת עין כרם

השאלה:

קבלנו בקבוק שמן זית תוצרת עצמית שייצרו יהודים משכונת עין כרם בירושלים מעצי זיתים שגדלים בסביבתם. על התוית של בקבוק מצויין שמדובר בעצי זית עתיקים מאד. הזיתים נלקחו לבית הבד של מושב בני דרום ושם השמן הופק. אין הכשר של אף אחד על השמן. האם מותר להשתמש בשמן ובאיזה תנאים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

אם אמנם זה רק מזיתים עתיקים, אינני יודע את המציאות המדוברת, האם באזור עין כרם יש שתילות עצים להשלמה וכד', אבל אם הקוטפים אמנם אמינים שאין עצי השלמה אלא עתיקים (הדבר צריך ברור, בייחוד שידוע מהיכן נקנה). כמו כן,צריך לבדוק בוודאות שבית הבד של מושב בני דרום הוא זה שהפיק את השמן. כמו כן, צריך לברר שבני דרום הם אלו שפקקו את הבקבוק, שאם השמן הועבר לפקוק במקום אחר, שמא בזמן העברה הוסיפו עוד חומרים. כמו כן, יש להפריש תרומות ומעשרות מכיוון שכנראה אף אחד לא הפריש. באופן כללי כדאי להמנע מאכילת דברים ללא כשרות.

שבת שלום
הרב יהודה הלוי עמיחי