מגע שני כלים זה בזה (בשר וחלב)

השאלה:

שלום לכבוד הרב!
א) קומקום פרוה (מן הסוג הישן) שהיה מונח על פלטת שבת המכוסה נייר אלומיניום, יחד עם כלים רבים אחרים - בהם בשר בקר ועוף.
אחד התבשילים - כרוב ברוטב עגבניות גלש והציף את הפלטה והגיע גם לקומקום. אין לי מידע על תבשיל הכרוב מאחר והוא נרכש כאוכל מוכן. מסתבר שאין במרכיביו בשר. מ"מ האם יש כאן דין של שני כלים שנגעו זב"ז ולא היו נקיים המקום מגעם, והקומקום נעשה בשרי?
לגבי אפשרות ההכשרה - אציין שבתוך הזרבובית הארוכה של הקומקום הישן יש הרבה אבנית שכנראה לא ניתן לנקות.

ב) מכסי סירים - ע"ג הכיריים וחצובותיהם סיר המתבשל ע"ג כירי גז - לכא' אסור להרים את מכסהו ולהניחו כשצידו הפנימי, הנוטף נוזל, כלפי מטה על הכיריים (חצובות ופלטת הכיריים). בכלל, אם קורה ועושים כן - האם המכסה צריך הכשרה? בפרט, אירע לנו כן בפסח שהונחו כך מכסים בשריים, כשנייר אלומיניום עבה מכסה את פלטת הכיריים, והחצובות הן מיוחדות לפסח; אלא שלא נראה לי שבושל כלל חלבי בפסח זה. מה הדין?

תודה, וחג שמח!

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א)הקומקום נשאר פרוה.
ב) המכסה לא נטרף כיון שלא עלו אדים חזרה מן הכיריים למכסה, אלא הנוזל התעבה על הכיריים, ואין זה דומה להניח מכסה על סיר אחר.