שלושה דברים שנקנו בחו"ל

השאלה:

1) האם מותר להשתמש בשמן ארגן שמיוצר אך ורק במרוקו ואומרים שכולו טהור ונעשה באופן ידני, האם אין חשש שהוא טיפה מעורבב עם משהו לא כשר?

2) האם מותר לקנות זעפרן ממרוקו שאין עליו פיקוח למרות שבארץ יש הכשר. ולא הבנתי איך כי הזעפרן לא מיוצר בארץ אלא בממש מעט מקומות בעולם שלא נראה לי שהרבנות מגיעה לשמה, כמו אירן מרוקו וספרד.

3) וכן המקל וניל, זה מעיין תרמיל שמייבשים אותו ואז ניתן להשתמש לצורכי אפייה ובישול בתרמיל עצמו וגם בזרעים שיש בתוך התרמיל. וגם כן אותו מייבאים מחו"ל כמו מדגסקר ועוד כל מיני איים טרופים, שרק שם הוא יוכל לגדול ופה בארץ יש עליו כשרות. שגם בשאלה פה לא נראה לי שהרבנים מגעים עד לשם כדאי לבדוק אותו. עכשיו השאלה, האם מותר לקנות אותו מהאינטרנט ללא כשרות כי שם הרבה יותר זול מהארץ?

והאם אתם יוכלים לברר דרך הרבנות או משהו דומה, האם באמת המקל וניל הוא באמת 100% טהור או שיכול להיות שמרססים אותו באיזה שהוא אופן כדאי שהתייבש והחומרים האלה אינם כשרים.

4) וממש מחילה ושאלה אחרונה האם מותר לקנות פה בארץ פפריקה מעושנת שבאה מספרד ללא כשרות על האריזה שנקראת "Smoked paprika sweet"?

תודה וסליחה על מספר השאלות.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. שמן יש בו תערובות שמנים, וצריך לדעת שלא הכניסו שם דברים אחרים מלבד שמן שמוזכר, במקום שיש תערובות יש מקום לחשש. מה ש"אנשים אומרים" זה לא ראיה, צריך ידיעה מוחלטת ששם לא מערבים חומרים נוספים. כידוע בגלל היוקר של השמן ארגן יש רבים שמזייפים אותו אפילו שהוא בא ממרוקו.
בכל אופן לשימוש קוסמטי אין כל בעיה.
ב. זעפרן כמעט ולא גדל בארץ, בחו"ל הוא גדל במקום שיש כ"א זול, הכשרות היא רק שלא מערבבים שם דברים אחרים, אין צורך במשגיח במקום, מספיק אחד במפעל שידע שאין תערובות ואפשר לתת כשרות. בד"כ זעפרן טוב הוא טהור. בכל אופן אם ידוע ב 100% שאין תערובת אפשר להשתמש.
ג. אם קונים את הזרעים עצמם ועושים את העיבוד לבד, אין בעיה הלכתית. תמציות הם מורכבות וצריכות פיקוח.
ד. אם יש פקוח שזה רק פפריקה אפשר להשתמש.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי