טלטול סירים ריקים בשבת לצורך נראות של המטבח

השאלה: סירים רקים על השיש, ואין לי צורך בהם או במקומם, אבל מפריעים לי בגלל הניראות של המטבח- האם מותר לטלטל אותם ולהכניסם לארון? תודה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י' טבת תשפ"ג 13:00

ב"ה

שלום וברכה

בתשובה לשאלתך,

ב"ה עשרה בטבת ה'תשפ"ג

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך: האם מותר לטלטל סירים בשבת, כדי שהמטבח ייראה מסודר ויפה יותר, אף שאין לך צורך במקום להנחת דברים אחרים.

אכן, באופן עקרוני סיר ריק מוגדר בהלכה: "כלי שמלאכתו לאיסור", שמותר לטלטל אותו רק לצורך גופו או מקומו.

ולכן כאשר יש לך סירים נקיים בשבת, הדרך המותרת להזיז אותם, היא: לטלטל אותם לצורך פעולה המותרת בשבת, כגון למלאות בהם מים לשתייה, או להכניסם למקרר לצורך השבת. וכן מותר לטלטל אותם לצורך מקומם של הסירים. דהיינו לפנות את הסירים בכדי להניח באותו מקום אוכל או משקה וכדו'. אלא שיש מן האחרונים שמקילים ומגדירים סירי בישול בימינו ככלים המשמשים לאיסור ולהיתר, היות שבימינו מאחסנים בהם אוכל. לכן לפי דעתם מותר לטלטל סירים אלו גם שלא לצורך גופם ומקומם.

ומכאן התשובה לשאלתך: באופן פשוט "טלטול לצורך נראות", אינו מוגדר כטלטול לצורך מקומו, שהרי אינני צריך את המקום של הסיר להניח שם משהו אחר. אולם יש המקילים שגם כשמפריע לי שהחפץ נמצא כאן, מוגדרת העברתו כטלטול לצורך מקומו, ולדעתם זו כבר סיבה להתיר להעביר אותו למקום אחר. אך למעשה לא נוקטים כדעה זו בכל "כלי שמלאכתו לאיסור".

אך במקרה הנידון אכן מצרפים דעה זו להקל, ולהזיז את הסירים ממקומם לארון או למקום אחר. זאת בהסתמך על דעת המגדירים את הסירים ככלי שמלאכתו לאיסור ולהיתר, בתוספת העובדה שגם לדעת המחמירים שזה "כלי שמלאכתו לאיסור" יש הסוברים ש"טלטול לצורך נראות" מוגדר כטלטול לצורך מקומו.