שינוי וסת קבוע

השאלה: כבר הרבה שנים אני עוקבת אחרי ההפרשות של הביוץ ולפי זה יודעת מתי הולך להגיע המחזור. הטווח בין יום השיא של ההפרשות ובין תחילת הדימום קבוע אצלי (11 ימים) ולא משתנה גם לאחר לידות. זאת אחרי כמה וכמה לידות.. לפני כמה זמן אמרו לי שניתן לקבוע לפי זה וסת גוף ולחשוש רק לה ולא לעונות בינונית הפלגה וחודש וכך התחלתי לנהוג. אחרי הלידה האחרונה כשחזר המחזור, זיהיתי יום שיא אבל המחזור ממש הקדים (כנראה שהגוף לא הצליח לבייץ למרות שניסה...) וקיבלתי מחזור ארבע ימים בלבד לאחר השיא. הדבר חזר על עצמו במשך ארבע מחזורים רצופים. אם אני מבינה נכון יוצא בעצם שקבעתי עכשיו וסת חדשה ליום הרביעי לאחר יום השיא. (לא הבנתי האם זה אומר שעקרתי את הוסת הראשון, כי בעצם בכל החודשים האלה אף פעם לא הגעתי עד לשם ובדיעבד הבנתי שבכלל לא באמת בייצתי..) החודש הזה כנראה שהגוף באמת הצליח לבייץ והוסת חזרה לקביעות הראשונה שלה כמו שהיתה לאורך כל השנים וראיתי לאחר 11 יום מהשיא. אם אני מבינה נכון זאת אומרת שבמשך חדשיים נוספים אני עדין צריכה לחשוש ליום הרביעי מהשיא, (וגם לווסת הרגילה של 11 יום כמובן) ורק אחרי שלוש פעמים שלא אראה ביום הרביעי היא תעקר? שאלה נוספת שלא היתה לי ברורה: כאשר השתנתה הוסת וחששתי גם לקבועה וגם לשינוי: האם היה עלי לפרוש גם לפי עונות של וסת לא קבוע (בינונית, חודש והפלגה) או שמספיק שפרשתי את היום של החשש הקבוע וגם את היום של החשש לפי טווח בין השיא לביוץ בחודש הקודם(זאת אומרת הימים הרביעי וה11 מהשיא)? תודה רבה!

התשובה

מכון פוע"ה | י"ג כסלו תשע"ט 20:42

לשואלת שלום וברכה.

אם אני מבין נכון, יש לך וסת הגוף לזמן קבוע אחרי ההפרשות הללו, שהשתנתה שלוש פעמים ברצף ואז חזרה פעם אחת לוסת הקודם.

הכלל הוא שכשהייתה וסת קבועה והשתנתה פעם אחת, חוששים רק לווסת הקבועה ולשינוי (כפי שנהגת), לאחר שלוש פעמים שלא הגיעה הקביעות הקודמת נעקרה, וכאן יש הבדל אם נעקרה ונקבעה חדשה (כמקרה שלך) או שלא נקבעה חדשה. במקום שנקבעה חדשה, אין שום חשש יותר לווסת הקודמת גם אם תחזור, כל עוד לא תחזור שוב שלוש פעמים, לכן כרגע עלייך להתייחס לווסת של ארבעה ימים כאל וסת קבוע, ולווסת של 11 יום כאל וסת לא קבוע, אא"כ ה11 יום יחזור שלוש פעמים ברצף.

כל טוב

אריה כץ

רב משיב במכון פוע"ה