יושר בלימודים באוניברסיטה

השאלה:

שלום כבוד הרב,
אני לומד לתואר שני באוניברסיטה מכובדת בישראל. באחד הקורסים נאמר לנו ע"י המרצה שהציונים במבחן יותאמו על ידו לפי עקומת גאוס (התפלגות סטטיסטית מקובלת של ציונים בכיתה). בתגובה הציעו מס תלמידים שנקבע מראש, בהסכמה בין כל התלמידים את הציונים לפי התפלגות זו ללא מבחן. באמת כל התלמידים חתמו על ציון שמוסכם עליהם (שמבוסס על  ממוצע הכללי בתואר), אני היססתי לחתום מכיוון שהדבר נראה לי לא כ"כ ישר. התקשרתי לרכז המנהלי של תוכנית הלימודים ושאלתי אותו באופן כללי אם פרצודרה כזו לגיטימית והוא ענה שלא- יש ציון על בסיס מבחן או עבודה בלבד.
ניגשתי למרצה ושאלתי אותו אם ההליך בסדר ואם משמעותו שלא יהיה מבחן (דבר שיחייב אותו לעשות זאת בגלוי- המבחן נערך ע"י משגיחים חיצוניים וכו ואי אפשר לבטלו ללא יידוע האוניברסיטה), המרצה ענה לי שזה בסדר ולא יהיה מבחן ולכן חתמתי. כיום בא המרצה לכיתה- אמר שביקש אישור לתת ציונים ללא מבחן ולא אישרו לו את זה. מכיוון שהוא נתן את מילתו לתלמידים הוא מעוניין שנבוא במועד המבחן ונבצע תרגול בכיתה שכותרתו תהיה "מבחן" אך הציונים יישארו לפי הסיכום המקורי- כלומר, ללא קשר לתוכן התרגול. הוא עצמו יהיה ה"משגיח". בשלב זה ברור שהוא "מתחכם" עם האוניברסיטה.
אני בבעיה- המצב "מסריח" בעיני אך אני מתלבט אם צריך ליידע את ההנהלה על כך מראש. אם התרגיל ייחשף-יתהו מי גילה את זה וידוע שאני התעכבתי עם החתימה ולא התלהבתי מהעניין וזה יכול לסבך אותי עם חבריי לכיתה שאני ממשיך ללמוד איתם. מה אני צריך לעשות?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

איני יודע. שני הצדדים קשים להכרעה. ואולי שאדם שלישי יעביר את כל הנתונים להנהלה.