האם מותר לגלות ציציות במחנה אוושויץ?

השאלה: האם ניתן להסתובב במחנה אוושויץ עטוף בטלית/ עם ציצית מחוץ למכנס?

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | ד' תמוז תשע"ז 12:21

א. שאלתך נובעת לפי הבנתי מהמנהג בבית קברות להכניס את הציציות של בגדיו.

ב. המקור הוא בברכות יח ע"א ועי' בפסק ההלכה בשו"ע או"ח סי' כג ס"א ובנושאי הכלים.

ג. לעצם השאלה לפי מיעוט ידיעתי במחנה אושוויץ עצמו אין קברי אחים של גופות שלמות (רק במרחק מה ממנה לאלו שמתו בצעדת המוות) ולכן אין בעיה בכניסה לשם עם ציצית גלויה.

ד. גם אם יש קברות אחים, יש לדון כיון שאלו קברים של אנשים מישראל שנהרגו על ידי גויים בגלל יהדותם, יש מקום רב לומר שאין בציציות מגולים משום ביזוי.