מכירת ספרים כמעשר כספים

השאלה: שלום כבוד הרב. בהמשך לשאלה לגבי מעשר כספים. אם יש מקום להתיר למכור כדי לקנות חדש. מה זה משנה אם אני מוכר למישהו אחר כדי לקנות ספר חדש. או שאני קונה מעצמי ומביא את זה לישיבה שצריכה את זה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ה' תשרי תשע"ח 20:38

בס"ד

שלום וברכת ד'

כתבתי בשם הפלא יועץ שאפשר למכור ספר לצורך קניית ספרים אחרים, כעין החלפה של ספר בספר.  אבל בנידון שלפנינו (לפי הבנתי) רוצים לתת לאדם או ישיבה מסוימת ספרים ישנים, ואז להגיד שהספרים הישנים שווים כסף מסויים, וכסף זה יחשב כמעשר כספים של הנותן, כאן הוא לא קונה בספרים הישנים ספרים חדשים, אלא מתרגם אותם לכסף, ולאחר מכן במהלך אחר הנותן אומר כבר נתתי מעשר כספים, כך שנותר לי כסף לספרים חדשים, זה נראה לא מכובד להפוך דברי אלוקים חיים לכסף והתחשבנות לדעתי יש כאן הורדה בדרגת וקדושת הספר. גם אני שאלתי מאין שאלה זו את הגר"ש פישר שליט"א ואמר לי שספר בספר אפשר להקל אבל לא ספר בכסף. כמו כן חותני  הגרמ"צ נריה זצ"ל, אמר לי שלא למכור ספרים אלא שאפשר להחליף.

חתימה טובה