פינוי ישובים מול הריסת בתי כנסת וכריתת עצי פרי

השאלה: שלום רב, קראתי הרבה פסקים על היתר ואיסור ועל לב המחלוקת שבפינוי יישובים בארץ ישראל לצורך פיקוח נפש. ואשמח להבין מבחינה הלכתית, כיצד הדעות המתירות פינוי לצורך פיקוח נפש, מסתדרות עם ההלכות של איסור כריתת עצי פרי ואיסור הריסת בתי כנסיות? תודה מראש.

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ' ניסן תשע"ט 16:56

לפי הבנתי אותם התומכים בפינוי ישובים מחמת פיקוח נפש או שאינם חוששים כלל למצוות או שהם טוענים שהכל מותר בגלל פיקוח נפש.

כל השיטה הזאת של פינוי מצד פיקוח נפש - מוטעית. מפני שהמדובר על פיקוח נפש של כלל עם ישראל, ואנו מבינים ויודעים שדוקא לכלל ישראל, ככל שעם ישראל ישלוט ביותר חלקים מארץ ישראל בטחונו יגדל. וההיסטוריה הקצרה שלנו בארץ ישראל מוכיחה שכל מקום שנסוגנו ממנו נכנסו לשם אויבינו ולא הסתפקו במה קבלו, אלא ישר תקפו חלקים שעדיין נותרו ברשות ישראל. ובכל מקום שהיינו מתוך הכרה שזו ארצנו, ההתנגדות של אויבינו פחתה והשתלטנו עליה.

ולכן כל השיטה הזאת היא של כת מיואשת מגאולת ישראל, שנפל עליהם פחד הגויים. ואין צריך להתחשב כלל בדעתם.